Русија

Захарова: САД негују и користе терористичке групе на Блиском истоку

Портпарол руског Министарства спољних послова поручила је да се Москва залаже за поштовање територијалног суверенитета држава, али и борбу против терориста, где год они били
Захарова: САД негују и користе терористичке групе на Блиском истоку© Tanjug/AP Photo/Omar Albam

Руска Федерација се доследно залаже за поштовање суверенитета и територијалне целовитости Ирака и Сирије, као и за повлачење "свих страних војних контингената, који се тамо незаконито налазе", рекла је данас портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је тако прокоментарисала последње нападе Ирана у ове две земље на објекте за које Техеран сматра да су повезани са организацијама које раде против Ирана и војну операцију Турске против курдских групација у Сирији и Ираку, што је, према речима Анкаре, освета за смрт девет турских војника на северу Ирака 13. јануара ове године.

Захарова додаје да Москва сматра и да је важно "наставити бескомпромисну борбу против терористичких групација, где год да се оне налазе"

"Истовремено, сматрамо да је извођење било каквих противтерористичких операција на територији других држава дозвољено само у договору и координацији са властима тих земаља, односно наше пријатељске Сирије и Ирака. Овакав приступ ће, између осталог, минимизирати цивилне жртве и хуманитарне ризике", рекла је она. 

"Садашња криза је директна последица незапамћене ескалације палестинско-израелског сукоба и кратковиде политике Вашингтона, која спречава да се овај сукоб регулише, будући да им је циљ даља милитаризација Блиског истока".

"Сједињене Државе, штавише, кршећи све норме међународног права, негују и користе терористичке групе у своје себичне сврхе, укључујући ИСИС и Хајат Тахрир ал-Шам. Ови терористи су још једном показали своје право лице 3. јануара ове године током церемоније на гробљу у иранском Керману, где је убијено 95 људи који су се окупили да одају почаст генералу Сулејманију".

Захарова даље подсећа и да су Американци 4. јануара ове године у центру Багдада, уз помоћ дрона, убили шиитског команданта Муштака ел Џаварија:

"Американци делују по истом обрасцу, не либећи се да организују акције које воде физичкој ликвидацију њихових противника", а то је изазвало "талас протеста у Ираку уз захтев да се америчка војска хитно повуче".

Москва истиче да је "директно учешће САД у дестабилизацији ситуације" на Блиском истоку путем "незаконитог присуства и незаконитих акција у Сирији, као и новом агресијом у Јемену, заједно са Британцима, изазива "дубоку забринутост за будућност" тог региона, али и за глобалну безбедност.

Одговарајући на питање медија о ситуацији на Блиском истоку, Захарова је током брифинга додала да су последње "насилне авантуре САД и Велике Британије (против Јемена) довеле до још веће ескалације" и позвала да дође до што скоријег обустављања крвопролића у Појасу Газе. 

Истакла је да су напори Руске Федерације у том региону усмерени на деескалацију ситуације и напоменула да се Русија залаже за безбедност међународних морских путева, и сигуран превоза путника и терета, укључујући и онај превоз који се одвија у Црвеном мору и мореузу Баб ел Мандеб.

Да би дошло до заустављања даље ескалације потребно је да дође до "обустављања бесконачних насилних авантура коју НАТО спроводи без одобрења Савета безбедности УН, јер им лоше иде. Никада за последњих десетак година нису побољшали ситуацију (тамо где су се умешали), већ баш супротно од тога", објашњава она. 

image