Свет

Турска: Највећи пријатељ и најгори непријатељ САД

Турска је истовремено и један од најважнијих савезника и најгорих непријатеља САД и НАТО
Турска: Највећи пријатељ и најгори непријатељ САДGetty © Burak Kara / Stringer

Турска се придружила НАТО-у 1952. и један је од ретких америчких блиских  савезника из исламског света. Од 1955. године, америчко ваздухопловство управљало је ваздушном базом Инџирлик у Турској, обављајући шпијунске и борбене мисије важне за сузбијање наводних претњи из Русије, Ирана...

Ипак, у значајном тренутку за проширење НАТО-а на Финску и Шведску, Турска је постала камен спотицања и користи свој вето како би добила уступке у виду укидања војних ограничења извоза, укључујући и америчке ловце Ф-16 и Ф-35.

Турска је релативно сиромашна земља која се ослања на руску нафту, коју купује са попустом, прерађује и затим поново извози као гориво турског порекла по тржишним ценама.

Ово, пише "Епок тајмс", показује један начин на који су односи између Русије и Турске блиски. А ако би Турска добила Ф35, Русија би могла да преузме технологију и прода је Кини.

Није увек било овако. Анкара је некада била важна сила у посредовању са другим муслиманским земљама и актерима, укључујући и Авганистан, у који је послала трупе у оквиру НАТО-а. Чак је недавно, 29. децембра, турска влада објавила хапшење 189 особа са наводним везама са терористима Исламске државе (ИСИС).

Након напада на Израел 7. октобра, Турска је подржала Хамас. Група, коју турски председник Реџеп Тајип Ердоган назива "борцима за слободу", може релативно слободно да делује у Турској. Израел је саопштио да планира да лови Хамасове оперативце широм света, укључујући и Турску. Уследило је хапшење 33 особе са наводним везама са израелским обавештајним службама.

Турски БДП је драматично порастао са 202 милијарде долара у 2001. на 958 милијарди долара у 2013. Али од тада привреда стагнира. БДП по глави становника пао је за 15 одсто. Инфлација је сада на невероватних 65 одсто. Већина турских радника зарађује мање од 300 долара месечно.

Део проблема је и Ердоган, који утиче на економску политику и кога фаворизују Саудијска Арабија, Катар и Уједињени Арапски Емирати као исламистичку противтежу западном утицају и секуларизму, пише амерички медиј.

У чланку аналитичара Института Кејто наводи се да "упркос томе што је изнова демонстрирала да није поуздан савезник, Турска наставља да прима америчко оружје".

Док Сједињене Државе разматрају слање борбених авиона Ф-16 Турској како би олакшале приступање Финске и Шведске у НАТО, Ф-35 би требало да буде забрањен за било коју земљу са лидером аутократским и непоузданим као што је Турска, наводи аутор текста и предлаже разматрање додатних мера, укључујући повећање царина и трговинске санкције, како би се Анкара охрабрила да темељније подржи демократију, Сједињене Државе и Г7.

image