Русија

Лавров на Савету Безбедности УН: Западна подршка кијевском режиму омета мирно решење у Украјини

Руска Федерација није покренула Специјалну војну операцију против Украјине или украјинског народа, већ против дрског злочиначког режима у Кијеву, док са друге стране, Запад с манијакалном упорношћу подстиче Украјину да настави војни сукоб, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров на Савету Безбедности УН: Западна подршка кијевском режиму омета мирно решење у Украјини© Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Већина експерата сматра да мирно решење у Украјини кочи западна подршка кијевском режиму, који је у агонији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку Савета безбедности УН у Њујорку.

"Реалност је да упркос потпуном неуспеху украјинских оружаних снага на бојном пољу, западни покровитељи кијевског режима настављају да га манијакалном упорношћу гурају да настави бесмислену војну конфронтацију. Руска Федерација није покренула Специјалну војну операцију против Украјине или украјинског народа, већ против дрског злочиначког режима у Кијеву", казао је Лавров.

Како је навео, Запад у Украјини цинично води рат са Русијом, коју жели да "стави на њено место" и уједно спроводи профитабилан "пословни пројекат" у тој земљи.

"Бајден и британско руководство сматрају подршку Украјини против Руске Федерације одличном инвестицијом. Господин Ентони Блинкен, амерички државни секретар, скреће пажњу на то да настављање помоћи Украјини представља гаранцију за стварање нових радних места у САД. Буквално је реч о финансирању – не рата који је однео хиљаде живота у Украјини, него о некаквом профитабилном бизнис пројекту", упозорио је Лавров.

Он је подсетио на то да је упечатљив пример предузетничке делатности САД у Украјини то што су структуре бизнисмена Џорџа Сороша добиле тло са црницом за одлагање хемијског отпада западне индустрије.

Кијев продаје део западног оружја на црном тржишту

Лавров је додао да су САД "препознале проблем препродаје западног наоружања из Украјине", као и да власти у Кијеву препродају део западног наоружања на црном тржишту, а да је тешко замислити да се то дешава без знања западних бизнисмена.

"Чак су и Сједињене Државе морале званично да признају проблем, а недавни извештај Пентагона говори о цурењу оружја намењеног украјинским оружаним снагама у износу већем од милијарду долара. Сигуран сам да је ово скромна процена", казао је Лавров.

Он је приметио да се "на даркнету може пронаћи довољно таквих реклама".

"Тешко је замислити да се то дешава без знања и учешћа западних бизнисмена, јер, како се каже, рука руку мије. Свако може да купи америчке пушке М16 које се испоручују Кијеву за криптовалуте, а терористичке групе користе ту ситуацију", напоменуо је.

У рату против Русије нема украјинских интереса

Рат против Русије није у интересу украјинског народа, јер је тај сукоб потребан Англосаксонцима и кијевском режиму који се плаши губитка власти, навео је Лавров.

"Постоје само интереси Англосаксонаца, њихових послушника и злочиначке, покварене кијевске елите, који су међусобном одговорношћу везани за Запад и који се плаше да ће бити пометени другог дана по завршетку рата", оценио је.

Он је истакао да ако Украјина престане да се бори, биће спасено стотине хиљада живота.

"Шта ће се десити ако Украјина престане да се бори? Стотине хиљада ће се спасити, оних које данас кијевске власти покушавају да ухвате као стоку на улицама, у кафанама, у црквама и бацају их као топовско месо да гину за западне геополитичке интересе и, како кажу, демократске вредности", нагласио је.

Према његовим речима, такозвана формула мира Зеленског и друге сличне формуле не воде никуда и што пре САД и ЕУ то схвате, то боље за њих.

Како је додао, тужно је што Секретаријат УН ризикује своју репутацију учествујући у апсолутно надреалном тзв. Копенхагенском формату.

"Све ове формуле су пут који не води никуда и, што пре то схвате Вашингтон, Лондон, Париз и Брисел, биће боље и за Украјину и за Запад", подвукао је Лавров.

ЕУ се помирила са јавним понижавањем

Вашингтон блокира сваки покушај да се спроведу објективне истраге о експлозијама на Сееврном току 1 и 2, а Брисел се помирио са јавним понижавањем, изјавио је министар иностраних послова Русије.

"Помоћу режима Владимира Зеленског, не само да воде рат против Русије, већ и слабе Европу као економског конкурента. Нећу заоштравати тему терористичких напада на гасоводе Северни ток 1 и 2. САД намеравају да блокирају сваки покушај објективне међународне истраге, а садашњи европски лидери, пре свега у Немачкој, послушно ћуте и помирили су се са јавним понижавањем", истакао је.

О наводним нападима Русије на западне земље

Лавров је, такође, додао да су оптужбе Запада да Русија, наводно, планира да нападне друге земље – измишљотина чији је циљ да се другим државама измами новац за помоћ Кијеву.

"Лукава теза Запада се своди на то да ће се рат завршити уколико Русија престане да ратује, а уколико то учини Украјина – онда ће нестати сама Украјина. У највишим ешалонима САД су дошли чак до тога како ће Русија одмах након тога напасти балтичке земље, Пољску, Финску – шта све неће измислити у нади да ће измамити новац од Конгреса САД и европских парламената, убеђујући их да је неопходно и даље помагати Украјини на штету својих грађана, до последњег долара и евра", навео је.

Руска Федерација спремна за преговоре о Украјини

Лавров је истакао да је Русија спремна на преговоре о Украјини, али не и томе како да задржи лидере кијевског режима на власти, већ како да превазиђе десетогодишњу пљачку земље. 

"Москва никада није одбила да на дипломатски начин реши конфликт. Баш како и приличи браћи и добрим суседима, Руси и Украјинци ће живети након спровођења циљева Специјалне војне операције, било војним или мирним путем. Подсећам да никада нисмо одустали и увек смо били спремни за преговоре", поручио је.

Према његовим речима, супротно предвиђањима кијевских пропагандиста, Руси и Украјинци и друге националности на Криму живе у миру и слози.

image