Русија

Песков: Зеленски би да буде као Путин, али не иде му најбоље

Зеленски свим силама покушава да се врати у време када су му давали неограничену количину новца, али то се више неће дешавати, рекао је портпарол Кремља
Песков: Зеленски би да буде као Путин, али не иде му најбоље© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ситуација за Кијев ће бити све тежа, а Русија ће испунити циљеве Специјалне војне операције, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Зеленски има све веће проблеме који ће наставити да расту. А ситуација за Кијев ће бити све тежа", рекао је Песков у интервјуу за ТВ "Русија 24" и додао да су из иностранства престали да дају новац за Украјину.

Према његовим речима, све више људи у Украјини мисли да кијевски режим ради нешто погрешно а они упорно настављају бесмислено крвопролиће.

"Изјаве Владимира Зеленског о територијалним претензијама према Русији нису глупост, већ покушај камуфлирања проблема, он жели да буде као шеф руске државе Владимир Путин, да би га сви људи подржали, али не иде на тај начин", рекао је Песков и додао да је украјински председник Владимир Зеленски у веома тешкој ситуацији јер су из иностранства престали да му дају новац.

Према речима Пескова, Зеленски "свим силама покушава да се врати у ситуацију да му поново дају неограничену количину новца, али то се више неће дешавати. Он покушава да одржи ситуацију тако да добије неограничен број граната, али то није случај. Његовим спонзорима понестају", рекао је Песков.

Коментаришући изјаву немачког министра одбране Бориса Писторијуса да Берлин мора да схвати опасност од војног сукоба са Русијом, Песков каже да се тренутно све европске престонице утркују да прогласе ефемерну опасност од Русије.

"Овде је све сасвим разумљиво: Европљани су потрошили много новца на Украјину. Својевремено је (председник САД Џозеф) Бајден то назвао улагањем у схватању Американаца. Ако се држите гледишта да је ово инвестиција, онда је она пропала. Европљани веома добро схватају да су бацили новац", рекао је Песков.

Како је додао, на Западу морају некако да се оправдају пред својим пореским обвезницима, посебно јер живот у Европи, са економског аспекта, постаје тежи.

Портпарол је приметио да низ Европљана почиње да схвата погубност односа према Русији као према непријатељу.

"Европски политичари сада треба да некако напумпају своје јавно мњење, вештачки га подстакну, измишљајући спољног непријатеља. Ко је за Западну Европу одувек био идеалан спољни непријатељ? Огромна Русија", рекао је Песков.

Он је додао охрабрују скромни, али и ипак гласови оних Европљана који "постепено почињу да схватају погубност оваквог приступа и који, упркос постојећим несугласицама, говоре о потреби да се из постојеће ситуације изађе путем дијалога, а не рата".

"Јасно је да би им можда било згодно да целу Украјину принесу на жртву, до последњег Украјинца, и да то жртвују својим интересима. Али Украјина је такође превелика земља да би је Европа једноставно принела на жртву", рекао је Песков новинарима.

image