Свет

"Телеграф": Самопоуздање Зеленског продубило раздор са Залужним

Још 2022. године неки украјински званичници оценили су да ће главни командант Оружаних снага Украјине бити политички противник украјинског преседника, наводи амерички новинар Сајмон Шустер
"Телеграф": Самопоуздање Зеленског продубило раздор са Залужнимwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Раздор између Владимира Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног интензивирао се због пораста самопоуздања украјинског председника, пише амерички новинар Сајмон Шустер за "Телеграф".

"Зеленски је постао самопоузданији. Сам је одредио своје војне приоритете, а они се нису увек поклапали са приоритетима Залужног. Убрзо се подела интензивирала", наводи Шистер.

Он је подсетио да су још 2022. године неки украјински званичници оценили да ће главни командант Оружаних снага Украјине бити политички противник Зеленског, а да је сам Залужни описао свој однос са њим као "непријатно партнерство".

"Он не мора да разуме војне послове као ни медицину ни изградњу мостова", цитирао је Шустер речи украјинског генерала о Зеленском.

Крајем октобра прошле године, Сајмон Шустер за часопис "Тајм" објавио је чланак са коментарима Владимира Зеленског и представника његовог тима, у којем се наводи да је уверење украјинског политичара у наводну победу, чак и упркос неуспесима у војним операцијама, омело покушаје његовог тима да смисли нову стратегију и идеје.

image