Русија

Опасан корак: Русија упозорила Вашингтон због слања нуклеарног оружја Лондону

Москва у свом војном планирању мора да узме у обзир укупан потенцијал свих земаља које имају нуклеарно оружје и које су чланице блока, истакао је Сергеј Рјабков
Опасан корак: Русија упозорила Вашингтон због слања нуклеарног оружја Лондонуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија упозорава САД да потенцијално враћање америчког тактичког нуклеарног оружја на британску територију представља велику опасност, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Такве акције Вашингтона неће ојачати безбедност Британије и САД и неће постати одвраћајући фактор за Москву, нагласио је. Распоређивање нуклеарног оружја ће само повећати постојеће тензије и претњу у Европи, додао је.

"Упркос прилично тужном искуству последњих година са становишта осигуравања европске безбедности, усијане главе у Лондону и Вашингтону не извлаче поуке, па је овај сценарио сасвим могућ", додао је заменик министра.

НАТО је одавно нуклеарни савез, подсетио је Рјабков и нагласио да у садашњој ситуацији то више није слоган, већ сурова реалност, а Москва у свом војном планирању мора да узме у обзир укупан потенцијал свих земаља које имају нуклеарно оружје и које су чланице блока.

Рјабков је такође нагласио да Москва не претендује да да добија било какве директне сигнале ни из Вашингтона ни из Лондона јер има и друге могућности да прати шта се дешава и извлачи закључке.

Заменик министра спољних послова позвао је земље НАТО-а на челу са САД да зауставе даље стварање тензија које постају све опасније.

Прошлог петка је "Телеграф", позивајући се на документе Пентагона, објавио да САД планирају да стационирају нуклеарно оружје у Британији по први пут у 15 година због "растуће претње из Русије". Реч је о ваздушној бази Лекенхит у Сафолку.

Вашингтон намерава да пошаље тамо бојеве главе три пута веће од снаге бомбе бачене на Хирошиму. Представник Пентагона је у разговору "РИА Новости", одбио да потврди или демантује ове извештаје.

image
VV inauguration
banner