Русија

Захарова: Европски парламент је спонзор идиотизма

ЕП усвојио резолуцију којом Русију проглашава "државом - спонзором тероризма", што руска Дума види као скретање пажње са истраге о Северном току и масакра над руским војницима
Захарова: Европски парламент је спонзор идиотизмаwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова реаговала је на одлуку Европског парламента којом се Русија проглашава за "државу - спонзора тероризма" предложивши да се Европски парламент прогласи спонзором идиотизма.

Наиме, Европски парламент усвојио је данас необавезујућу резолуцију којом се Русија проглашава за "државу - спонзора тероризма".

Ова резолуција несумњиво ће отежати било какве покушаје за мирно решење украјинске кризе. 

Јуче је НАТО Парламентарна скупштина усвојила закључке којима се чланице пакта позивају да, такође, Русију прогласе за државу спонзора тероризма. 

Документ су подржала 494 посланика, 58 је гласало против, 44 су била уздржана. Укупно је гласало 596 парламентараца.

Ова резолуција нема директне правне последице по Европску унију, али одражава мишљење већине европских посланика, који су последњих година усвојили читав низ антируских докумената.

ЕУ тренутно нема никакав правни оквир за навођење земаља као држава спонзора тероризма.

Руска Дума: Резолуција ЕП о Русији је скретање пажње

Члан комитета Државне думе за безбедност и борбу против корупције Адалби Шагошев реаговао је на данашње гласање у Европском парламенту за резолуцију по којој се Русија проглашава за "државу - спонзора тероризма". У интервјуу за РТ он је рекао да је то само "скретање пажње".

"Ова одлука је донета како би се скренула пажња са истраге о експлозијама у Северном току и масакра над руским ратним заробљеницима", поручио је Шагошев и додао да је ово "апсолутно необавезујућа одлука".

image