Русија

Само петина европских и америчких компанија званично напустила руско тржиште

Министар индустрије и трговине Русије је додао да његова држава не планира да престане са привлачењем страних инвестиција
Само петина европских и америчких компанија званично напустила руско тржиште© Photo by Oleg Nikishin/Getty Images

Само 100 од 500 европских компанија званично је напустило руско тржиште, а већина њих је задржала право на откуп, рекао је потпредседник руске владе и министар индустрије и трговине Денис Мантуров на пленарној седници поводом Дана индустрије.

"То је податак Асоцијације европских предузећа. Од 500 великих компанија (не узимам оне са прометом мањим од пола милијарде рубаља годишње) из различитих европских земаља, само 100 је званично напустило руско тржиште до сада, што је 20 одсто", рекао је Мантуров.

Од 350 великих америчких компанија заступљених на руском тржишту, Русију је напустило 66, или око 19 одсто, додао је Мантуров.

"То сугерише да је наше тржиште занимљиво и да је интересантан и наш потенцијал, подразумевајући и трошкове енергената. Видите шта се дешава у Европи. Предузећа се тамо заиста постепено смањују као шаргинска кожа", нагласио је он.

Мантуров је додао да Русија не планира да престане са привлачењем страних инвестиција и да ће створити одговарајуће услове "како за појединце, тако и за инвеститоре и власнике предузећа који су спремни да дођу из иностранства".

image