Русија

Медведев: Украјина је слепо оружје у рукама Запада против Русије

Неопходно је да се израчуна штета нанета разним земљама због колонијалне политике Запада, оценио је заменик председника Савета безбедности Русије
Медведев: Украјина је слепо оружје у рукама Запада против Русије© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Украјина је потпуно изгубила политичку независност, служи као слепо оружје у рукама колективног Запада против Русије, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Зато водимо Специјалну војну операцију, да заштитимо наше националне интересе и грађане наше земље. То ради свака суверена, независна држава која поштује себе - у потпуности у складу са Повељом УН", казао је Медведев на међународном међупартијском форуму присталица борбе против савремених пракси колонијализма "За слободу нација" у Москви.

Бивши руски председник је истакао да неоколонијалне активности различитих парадржавних структура, укључујући америчке војне биолошке лабораторије распоређене широм света, изазивају озбиљну забринутост.

Медведев је оценио да неке земље желе да избришу злочине колонијализма из сећања и напоменуо да Москва сматра да је неопходно израчунати штету нанету разним земљама због колонијалне политике Запада.

"Русија позива на поништавање покушаја фалсификовања историје, уз помоћ којих се светско човечанство обмањује, а мањина жели да избрише монструозне злочине колонијализма из сећања човечанства. Важно је да се систематизују подаци о злочинима почињеним током колонијалног периода, да се направи објективна процена причињене штете", указао је.

Он је предложио да се у оквиру Генералне скупштине УН размотри могућност успостављања Дана сећања на жртве колонијализма и обележавања 14. децембра, подсетивши да је то датум усвајања поменуте Декларације о давању независности колонијалним земљама и народима из 1960. године.

Медведев је напоменуо да Афричка унија већ активно ради у том правцу и да се бави стварањем афроцентричне историографије, формирајући сопствени систем вредности уместо неоколонијалних приступа који се намећу метрополи. 

Запад политизује активности структура попут ММФ-а

Медведев је додао да Запад, у своју корист, политизује активности таквих финансијских структура као што су Међународни монетарни фонд (ММФ), Светска банка и Светска трговинска организација (СТО).

"Западни модерни колонијалисти активно усађују нелегалну регулацију економских процеса. Они су заправо успоставили контролу над модерним институцијама глобалног управљања. Сматрају их апсолутно својим, укључујући ММФ, Светску банку, СТО. Без грижње савести, они политизују активности тих структура за сопствену корист. Истовремено се жртвују легитимни интереси и добробит милијарди људи", указао је.

image