Русија

Лавров: Запад користи Повељу УН како им одговара, тзв. Косово и Крим су најбољи пример

Карлсонов интервју отворио очи Американцима које живе у информационој блокади, поручио је шеф руске дипломатије учествује на конференцији посвећеној 10. годишњици државног удара у Украјини
Лавров: Запад користи Повељу УН како им одговара, тзв. Косово и Крим су најбољи пример© Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров критиковао је Запад да користи Повељу УН како њима најбоље одговара и истакао да је Украјина, коју тај исти Запад подржава, територија која умире.

Обраћајући се окупљенима на конференцији посвећеној 10. годишњици државног удара у Украјини на тему: "Евромајдан: изгубљена деценија Украјине", Лавров је, упитан да прокоментарише реформу УН, рекао да се о тој реформи већ дуго разговара. 

"За мене су важна два аспекта те реформе. Први је концептуални, а други практичан.
Концептуално – уверени смо да Повеља УН садржи све неопходне принципе поштовања који ће осигурати мир и безбедност. Раније сам више пута говорио о томе. Када Американцима нешто треба, они гледају на којим принципима повеље да заснивају своје деловање. Па тако, када је било потребно да се прогласи једнострани референдум о независности Косова, рекли су да је то засновано на принципу самоопредељења народа, који се налази у Повељи УН", указао је.

А када је на Криму одржан референдум који је био отворен, транспарентан, уз учешће многих међународних посматрача, они то нису прихватили, осудили су и рекли да се тиме крше принципи територијалног интегритета, подсетио је шеф руске дипломатије.

Кијевске власти су међународни просјаци

Руски министар спољних послова назвао је власти у Кијеву "међународним просјацима", а саму Украјину територијом која умире.

Министар је напоменуо да Запад користи Украјину "у сваком смислу" како би обуздао Русију, нанео јој стратешки пораз и не дозволи Москви да игра улогу на светској сцени која јој с правом припада.

"Као резултат тога, Украјина, која је добила најбогатији индустријски потенцијал од Совјетског Савеза и Руске империје, претворила се у најсиромашнију државу у Европи, у територију која умире, без претеривања. Кијевске власти су једноставно међународни просјак, што су већ сви у свету признали", оценио је Лавров.

Лавров је оценио да је у Украјини остало мање од половине страних плаћеника и додао да су остали или отишли или погинули.

По питању дијалога са Украјином, Кијев је на потезу, а не Москва, јер је украјински лидер Владимир Зеленски декретом забранио преговоре, нагласио је Лавров.

Америчко друштво живи у информационој блокади

Лавров се осврнуо на интервју председника Русије Владимира Путина америчком новинару Такеру Карлсону и истакао да је постало јасно да је до сада друштво у САД живело у потпуној информационој блокади.

"Просветљење која се изненада догодило у америчком друштву након интервјуа Владимира Путина Такеру Карлсону говори једно. За мене је најважније да се показало да америчко друштво живи у потпуној информационој блокади. Они су храњени унутрашњим наративом, пре свега , Демократске партије", подвукао је.

Британци агресивнији од САД у Украјини

Позиција Велике Британије у сукобу око Украјине је агресивнија од линије Сједињених Америчких Држава. Западни инструктори помажу у директним нападима украјинских трупа на руске циљеве, самим тим Запад учествује у рату против Русије, навео је руски министар спољних послова.

"Нема сумње да нам је Запад објавио рат, они то не крију. И иако на све могуће начине говоре да 'они само наоружавамо Украјину, а она се бори сама'. Сви разумеју да је то лаж. Западни инструктори прате како планирање спроводи Генералштаб Украјине, помажу да се усмере ка циљевима, већ смо 100 одсто сигурни у то", казао је Лавров.

Он је истакао да је улога коју Енглеска игра у актуелним догађајима још агресивнија, софистициранија у својој провокативној упорности од било ког другог учесника, укључујући чак и Сједињене Државе.

Осим тога, Лавров је навео да је у рату главна ствар стратегија, а да стратегије нису у Кијеву, већ далеко.

"Према нашим подацима, Европска служба за спољне послове је сачинила препоруке које кажу да Кијев треба да пребаци оружје које би могло да стигне у 'срце Русије' како би се сејала паника у Руској Федерацији – зар то није директно учешће у рату?", указао је.

Он је истакао да је првобитни споразум био да се проблеми у Украјини реше федерализацијом, али да је Кијев одлучио да одустане од тога, покушавајући да реши "проблем Донбаса" силом – скоро као "коначно решење јеврејског питања" у нацистичкој Немачкој.

Шеф руске дипломатије је истакао да Запад покушава да превари земље глобалне већине да се придруже "формули мира" Зеленског.

"Сада покушавају да преваре, насамаре и увуку, све земље света већине, укључујући и оне које су овде тренутно на састанку, да подрже потпун ћорсокак односно такозвану
'формулу мира' украјинског председника Владимира Зеленског. Та 'формула мира' није ништа друго до лажна", истакао је Лавров.

Он је такође подсетио да је недавно у Давосу одржан још један састанак поводом те "формула мира" Зеленског и да је оно што им је било најважније заједничка фотографија.

image