Русија

Путин: Крак Северног тока може почети са радом за недељу дана

Немачка и европска економија могу дуго да издрже без руског гаса, али губе конкурентност, указао је руски лидер
Путин: Крак Северног тока може почети са радом за недељу данаGetty © CFOTO/Future Publishing

Садашња политика Немачке наноси колосалну штету будућности немачке економије, поручио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу новинару Павлу Зарубину.

Према речима руског председника, у Немачкој је у току унутрашња политичка борба и није једноставно продрти у срж проблема.

"Немачка и европска економија могу дуго да издрже без руског гаса, њихова економија је способна да опстане и да се развија. Неће бити никакве катастрофе јер су фундаменталне основе немачке и европске економије озбиљне и дубоке", рекао је руски лидер.

Међутим, губи се конкурентност, нагласио је Путин.

"Економија Немачке је заснована на релативно јефтиним руским енергентима. Некада су и за њих говорили да су прескупи и борили се свим силама да снизе цену. А сада плаћају више од 300 долара за 1000 кубних метара. Изволите сада", рекао је.

Путин је рекао да је потребно само недељу дана за покретање "гасовода Северни ток" који је остао неоштећен, али да Немачка то не жели.

"Вероватно су се надали да ће, ако не узму руски гас, Руска Федерација пропасти пре него што за њих почињу да се одвијају неповратни процеси. Али ти процеси су већ почели. Индустрија им се сели у друге земље где су енергенти јефтинији. Све ће им због тога бити скупље", рекао је Путин.

Русија данас ништа не ограничава, спремна је да сарађује, потврдио је руски лидер и додао да се Турска показала као најпоузданији партнер.

"Тренутно један гасовод иде кроз територију Украјине. Али постоји још један који је Украјина затворила. Није јасно зашто", указао је руски председник и потврдио да би Москва Кијеву без обзира на Специјалну војну операцију исплаћивала новац за транзит.

Није јасно зашто Немачка не тражи од Украјине да јој отвори тај гасовод, рекао је Путин и додао да и Пољска има затворен гасовод, али да се о томе мало прича.

"Све зависи само од решења немачке владе", нагласио је.

Нека европске земље саме одлуче да ли ће узимати руски гас или не, Русија ће се снаћи и без њих, поручио је руски председник.

"Ми се, хвала Богу, сналазимо. Окренули смо се транзиту на друга места и иностранство, прикључујемо гас на наше објекте капиталне изградње, користимо енергенте за решење унутрашњих економских проблема. Више пара смо зарађивали кад смо продавали, било је веселије. Али сад нам се развијају и друге сфере", рекао је.

Кад лако добијаш новац, постајеш зависан, а када треба размислити онда се укључују и други механизми, закључио је Путин.

image