Русија

Руски генерал-пуковник: НАТО војници ратују на страни Украјине

Као што је већ познато, од почетка СВО западне земље су на готово све начине подржале Украјину, па су након увођења санкција Руској Федерацији започеле и са испоруком финансијске и војне помоћи режиму у Кијеву
Руски генерал-пуковник: НАТО војници ратују на страни УкрајинеGetty © Maxym Marusenko/NurPhoto

Војници из оружаних снага земаља чланица НАТО учествују у сукобу у Украјини као плаћеници на страни Кијева, изјавио је начелник Главне оперативне управе и први заменик начелника генералштаба руске војске, генерал-пуковник Сергеј Рудској током интервјуа за лист "Краснаја звезда".

"Они управљају системима ПВО, оперативно-тактичким ракетама и вишецевним ракетним лансерима, а део су и јуришних одреда. НАТО официри непосредно учествују у планирању војних операција украјинских снага", рекао је он.

Рудској је напоменуо да се украјинске трупе сад фокусирају на одбрану, али није искључио могућност да ће покушати још једну "контраофанзиву" у случају да им Запад испоручи велику количину војне помоћи. Према његовом мишљењу украјинска војска је и даље способна за борбу, међутим руске снаге упркос томе поправљају своје положаје дуж целе линије фронта.

Као што је већ познато, од почетка СВО западне земље су на готово све начине подржале Украјину, па су након увођења санкција Руској Федерацији започеле и са испоруком финансијске и војне помоћи режиму у Кијеву.

Због донирања све софистициранијих система и немогућности обуке довољног броја украјинских војника, постоји велика вероватноћа да су осим наоружања НАТО земље послале и своје војнике замаскиране као стране плаћенике, како би руковали и успут обучавали своје украјинске колеге.

Већина страних плаћеника распоређено је у тзв. Интернационалној легији, али је извесно да се добар део њих налази и у другим регуларним јединицама украјинске војске. Према подацима Министарства одбране РФ више од 13.500 хиљада странаца узело је учешће у сукобу на страни Украјине, од чега је већ око 5.900 погинуло.

image