Русија

Путин открио зашто СВО није почела раније

Русија је и данас спремна на дијалог, указао је лидер Русије
Путин открио зашто СВО није почела ранијеGetty © Brendan Hoffman

Русија је рачунала на поштење својих партнера, рекао је руски председник Владимир Путин одговарајући на питање зашто Специјална војна операција није почела раније.

"Веровали смо да ће све државе гаранти мировних споразума у Минску испунити своја обећања. Тек касније смо сазнали како заиста стоје ствари и да не планирају. Ми смо се све време трудили да реализујемо договорено", рекао је Путин у интервјуу Русији 24.

Док се Путин, како је рекао, спремао да убеди људе у Донбасу да испуне тачке споразума, друга страна се није ни спремала да ради на свом делу, нагласио је.

Русија је право стање ствари сазнала тек касније, када су бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел и бивши председник Француске Франсоа Оланд признали да нису ни намеравали да испуне Минске споразуме, рекао је Путин.

Након тога су се становници Донбаса обратили за помоћ Русији као држави гаранту и Москва је тек тада са мирних инструмента прешла на оне војног карактера, рекао је Путин. 

Међутим, и ту није био крај, јер је Москва и тада покушала да се врати дијалогу. Вођени су преговори у Истанбулу 2022. године, и борбе у Украјини су могле да престану пре годину и по да се Запад није умешао, изјавио је руски лидер.

"Не знам да ли сада желе преговоре. Али само нек изволе, ми смо спремни на дијалог", поручио је Путин.

image