Русија

Захарова: Запослени у Стејт департменту тек треба да заслуже титулу "људи"

Портпаролка руског министарства спољних послова прокоментарисала је упутства државног секретара САД Ентонија Блинкена његовом особљу, према којим се америчким дипломатама не препоручује да користе "проблематичне" речи "мајка", "отац", "муж" и "жена"
Захарова: Запослени у Стејт департменту тек треба да заслуже титулу "људи"© Evgeny Philippov/Global Look Press

Запослени у Стејт департменту тек треба да стекну титулу "људи", навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући упутства државног секретара САД Ентонија Блинкена његовом особљу, према којима се америчким дипломатама не препоручује да користе "проблематичне" речи "мајка", "отац", "муж" и "жена". 

"Према приручнику, америчка влада сада сматра да је обраћање 'даме и господо' увредљиво. Амерички државни секретар предлаже да се те речи замене следећим: 'сви', 'људи', 'ви сви', 'родитељ', 'дете', 'супружник', 'партнер'", написала је Захарова на Телеграму.

Како је додала, Стејт департмент не препоручује одређивање родног идентитета особе само на основу изгледа или имена, јер се пол може редовно мењати.

"Обраћање многим америчким дипломатама са 'дамама и господо', без обзира на њихов флуидан родни идентитет, дуго је изгледало проблематично, с обзиром на њихов крвави допринос светским сукобима. Али титула 'људи', по мом мишљењу, је нешто што неки од њих тек треба да стекну", закључила је Захарова.

image