Свет

Родно неутрални језик у британској болници: Уместо дечака и девојчица – они или сви

Желимо да се сви наши запослени осећају добродошло и укључено у посао у окружењу које их поштује онаквим какви јесу, поручују из болнице "Грејт Ормонд стрит"
Родно неутрални језик у британској болници: Уместо дечака и девојчица – они или свиGetty © Photo by Peter MacDiarmid/Getty Images

Лекарима у светски познатој болници за децу "Грејт Ормонд стрит" (ГОСХ) препоручено је да не користе термине којима је прецизиран род када се обраћају особљу, укључујући "дечаке", "девојке", "даме", "господу" и "момке", пренео је "Дејли мејл".

Упутство "Коришћење заменица у ГОСХ" објављено је на званичном сајту болнице – особље се подстиче да користи родно неутралније термине као што су "тим" или "сви" у међусобној комуникацији.

"Телеграф" пак пише да су лекари упозорени да ће сносити последице уколико се утврди да су намерно погрешно ословљавали колеге, тј. да ће се то сматрати "малтретирањем".

Смернице које су писали ЛГБТ+ запослени у болници наводно нису део званичне политике ове здравствене институције иако се од радника тражи да прочитају документ.

"Желимо да се сви наши запослени осећају добродошло и укључено у посао у окружењу које их поштује онаквим какви јесу", изјавио је портпарол болнице за "Мејл", те додао да ће одговарати свако ко дискриминише другог појединца на основу расе, пола, сексуалности или било које друге карактеристике.

Документ је објављен неколико месеци након што је министар здравља Стив Барклеј одлучио да спроведе истрагу о смерницама које су финансирали порески обвезници преко НХС фондације што делује у оквиру Националне здравствене службе Енглеске.

Тај документ је налагао лекарима и медицинским сестрама да се сви пацијенти ословљавају родно неутралним терминима, односно да се не користе именице "господин" и "госпођа" или заменице "он" и "она" док пацијент не потврди свој родни идентитет. 

Сугерисано је и да се узме у обзир да се опредељење пацијента можда променило од његове последње посете болници.

image