Русија

Шојгу у зони СВО: Масовна предаја припадника украјинских снага у Авдејевки

Аутомат "калашњиков" је најбољи и то је јасно целом свету, поручио је руски министар одбране током посете официрима групе "Центар"
Шојгу у зони СВО: Масовна предаја припадника украјинских снага у АвдејевкиGetty © Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency

Официри групе "Центар" у зони Специјалне војне операције известили су руског министра одбране Сергеја Шојгуа о масовној предаји украјинског војног особља у Авдејевки, где се, после чишћења, око 200 људи предало, саопштило је руско Министарство одбране.

"Више од 200 затвореника је изведено из Авдејевке након чишћења а према пристиглим информацијама, у наредним данима биће још око 100 затвореника", истакао је командант групе трупа "Центар" Андреј Мордвичев у разговору с руским министром одбране.

Мордвичев је такође изјавио да је у протеклих две недеље на Авдејевском правцу уништено више од 700 различитих војних циљева украјинских снага употребом камиказа дронова, те да је непријатељ за то време потиснут више од 10 километара.

Шојгу је током обиласка зоне СВО рекао да је "аутомат ′калашњиков′ најбољи и да је то јасно целом свету".

Наложио је да се група додатно ојача опремом за електронско ратовање, пре свега на тактичком нивоу. 

Официри групе трупа "Центар" представили су руском министру одбране узорке заробљене стране војне опреме. 

Као што је приметио Евгениј Циндјајкин, заменик команданта Централног војног округа, "скоро сва западна возила имају недостатак - лошу способност кретања", и с тим у вези навео је пример америчког оклопног транспортера М113. 

"Недостатак тог возила је његова лоша способност кретања. То се односи на скоро све европске аутомобиле у нашим условима", напоменуо је Циндјајкин.

Шојгу је скренуо пажњу на потребу хуманог односа према заробљеним војним лицима Оружаних снага Украјине, као што је то увек био случај.

Руски министар одбране одликовао је истакнуте команданте персонализованим ватреним оружјем, разговарао с војним лицима и захвалио им на примереном извршењу борбених задатака.

image