Русија

Москва: Безбедносне гаранције западних земаља Кијеву не значе ништа – Запад се одавно дискредитовао

Званична представница руског Министарства спољних послова, указала је да потписани документи између Украјине и појединих земаља ништа суштински не мењају, већ само потврђују оно што се одавно дешава у пракси – слање оружја и финансијске помоћи
Москва: Безбедносне гаранције западних земаља Кијеву не значе ништа – Запад се одавно дискредитоваоGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Безбедносни споразуми између Кијева и западних земаља у суштини ништа не мењају, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"У 'споразумима о безбедносној сарадњи' које је Кијев потписао са бројним европским земљама, међу којима су Велика Британија, Немачка, Француска, Канада, Италија и Данска, иако су у Украјини већ названи 'безбедносним гаранцијама', нема речи о 'гаранцијама'. Ни у једном од тих докумената, који суштински ништа и не мењају",  оценила је Захарова.

Како је објаснила, они само потврђују оно што се у пракси одавно примењује – слање оружја и финансијске помоћи кијевском режиму.

Рецимо Берлин, наставила је, у оквиру таквог споразума намерава да за Кијев до краја 2024. године одвоји седам милијарди евра војне помоћи и шест милијарди евра у наредним годинама, Париз - три милијарде евра ове године. Лондон ће потрошити око 2,5 милијарде фунти стерлинга за потребе Оружаних снага Украјине, а Отава више од две милијарде долара, напоменула је Захарова.

"Нико Кијеву ништа више од овога није обећавао ни пре потписивања ових споразума", нагласила је званична представница руског МСП-а.

Према њеним речима, "сами представници западних земаља, који потписују такве документе са Украјином, говоре о њима као о празним и непотребним". На пример, министар спољних послова Италије Антонио Тајани нагласио да је споразум између Рима и Кијева "политички и симболичан" и да "неће имати правну снагу", подсетила је Захарова.

Запад је одавно дискредитовао сам концепт "гаранција", указала је она и подсетила да у фебруару 2014. године "Берлин, Париз и Варшава нису урадили ништа да спроведу споразум између легитимног председника Украјине Виктора Јануковича и опозиције, иако су гарантовали његово спровођење".

Такође, у фебруару 2015. године су Немачка и Француска биле гаранти минског "пакета мера", одобреног резолуцијом Савета безбедности УН, које су потом "сахранили" заједно са Кијевом, доводећи читаву светску заједницу у заблуду, подсетила је Захарова.

Према њеним речима, Запад данас поново не жели да преузима "гаранције" и да се упушта у тешке обавезе, већ тежи само једном циљу – да претвори Украјину у немоћну колонију и искористи је против Русије.

Москва је више пута изјављивала да западна војна помоћ не слути добро Кијеву и само продужава сукоб, док транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.

image
VV inauguration
banner