Свет

Шолц и Зеленски потписали споразум о безбедносним гаранцијама за Украјину

Зеленски намерава да учини исто са француским председником Емануелом Макроном током посете тој земљи
Шолц и Зеленски потписали споразум о безбедносним гаранцијама за Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Немачки канцелар Олаф Шолц и лидер кијевског режима Владимир Зеленски потписали су данас билатерални безбедносни споразум, преносе немачки медији.

Како наводи украјински медиј "Европска правда", детаљи споразума који су потписали Зеленски и Шолц биће објављени након заједничке конференције за новинаре.

Зеленски је у Немачку стигао данас, а планира да посети и Француску, са чијим председником Емануелом Макроном такође намерава да потпише билатерални споразум о "безбедносним гаранцијама", саопштено је претходно из канцеларије украјинског председника.

Француски званичници су рекли да споразум укључује економске и финансијске елементе и да није ограничен на војне.

Украјина је саопштила да жели да искористи први споразум потписан са Великом Британијом у јануару као оквир за споразуме са Немачком и Француском.

Очекује се да ће Зеленски такође одржати говор на Минхенској безбедносној конференцији у суботу, а планирано је да се на маргинама тога скупа састане са неколико званичника, укључујући и потпредседницу САД Камалу Харис.

image