Русија

Завршена експертиза тела погинулих украјинских војника из обореног ИЛ-76

На питање да ли је познато када ће бити превезена тела украјинских војника, комесарка за људска права Руске Федерације Татјана Москаловка је одговорила "да никада не даје никакве информације о временским роковима"
Завршена експертиза тела погинулих украјинских војника из обореног ИЛ-76www.globallookpress.com © vk.com/newsbelgorod

Све експертизе које је Русија спроводила над телима погинулих украјинских војника који су се налазили у обореном авиону ИЛ-76 су окончане и Украјина је спремна да прихвати тела, саопштила је комесарка за људска права Руске Федерације Татјана Москаловка.

Она је навела и да је 29. фебруара ступила у контакт са комесаром за људска права Врховне раде Украјине Дмитријем Љубинцом поводом овог питања и истакла да се нада да ће остаци украјинских војника убијених у обарању авиона бити пребачени у Украјину у блиској будућности.

"Што се друге стране тиче, Љубинец је изјавио да су спремни да их прихвате. Наше експертизе су окончане", рекла је Москаловка и додала да постоји воља руске стране да превезе тела погинулих војника.  На питање да ли је познато када ће ово бити учињено, Москаловка је изјавила "да никада не даје никакве информације о временским роковима".

Подсећања ради, 24. јануара Оружане снаге Украјине обориле су руски војни транспортни авион ИЛ-76 изнад Белгородске области, у коме се налазило 65 украјинских заробљеника послатих на размену. Сви заробљеници, као и три официра руске војске у пратњи и шест чланова посаде су погинули, што је потврђено и ДНК тестовима.

Истрагом остатака обореног авиона утврђено је да је ИЛ-76 погођен са две ракете МИМ-104А америчког система ПВО "патриот". Украјински медији су првобитно писали да је ИЛ-76 оборила украјинска војска, али су након што је утврђено да се ради о летелици која је превозила украјинске заробљенике обрисали ову вест са својих сајтова.

Међутим, Украјине је касније индиректно признала да је оборила авион, будући да је Главна обавештајна управа украјинске војске саопштила да је Русија наводно није претходно обавестила о лету овог авиона.

image