Русија

Небензја: САД су директни саучесник у обарању авиона Ил-76

Имамо непобитне доказе да је у обарању руског војно-транспортног авиона са заробљеним Украјинцима коришћен амерички "патриот", рекао је стални представник Русије у УН
Небензја: САД су директни саучесник у обарању авиона Ил-76© Tanjug/Russian Investigative Committee via AP

Русија има непобитне доказе о употреби америчког система противваздушне одбране "патриот" у обарању руског авиона Ил-76 који су извршиле Оружане снаге Украјине, изјавио је стални представник Руске федерације у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности.

"Данас имамо непобитне доказе да је систем 'патриот' коришћен за извођење напада, што не оставља сумњу да је Вашингтон директни саучесник у овом злочину", рекао је Небензја.

Оружане снаге Украјине обориле су 24. јануара изнад Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 у којем је било 65 украјинских заробљеника транспортованих на размену. Сви они, као и три пратећа официра Оружаних снага Русије и шест чланова посаде су погинули.

Небензја је на седници истакао да Русија позива чланице Савета безбедности да најоштрије осуде ракетни напад Оружаних снага Украјине на Лисичанск, "као и све друге терористичке акте кијевског режима". Он је навео да Кијев сваке недеље врши терористичке нападе на територији Русије и истакао да је у нападу на Лисичанск коришћен амерички "химарс".

image