Русија

МО Русије: Први пут оборена вођена авио-бомба француске производње

У питању је модуларна вођена бомба коју је развила компанија "Шафран електроникс енд дифенс", са бојевом главом тежине 250 кг
МО Русије: Први пут оборена вођена авио-бомба француске производње© Википедија

Министарство одбране Руске Федерације је саопштило да су припадници руске војске у зони СВО по први пут оборили вођену авио-бомбу "хамер" француске производње

"Током протекла 24 часа, системи ПВО оборили су девет ракета вишецевног ракетног лансера ХИМАРС америчке производње, као и једну вођену авио-бомбу ААСМ "хамер", произведену у Француској", наводи се у саопштењу.

У питању је модуларна вођена бомба коју је развила компанија "Шафран електроникс енд дифенс", са бојевом главом тежине 250 кг и оперативним дометом од 70 км. Поред Француске, и очигледно Украјине, "хамер" се налази у употреби оружаних снага Египта, Индије, Марока и Катара.

Према информацијама украјинских извора, прва употреба у зони СВО забележена је трећег марта 2024. године у близини фабрике за прераду кокса у Авдејевки, а руским ракеташима изгледа није требало много времена да оборе први примерак ове бомбе.

image