Свет

Финска жели сукоб ширих размера: Украјина слободно може да бомбардује Русију нашим оружјем

Хелсинки је такође позвао Немачку да "озбиљно размисли" о слању крстарећих ракета дугог домета "таурус" Кијеву
Финска жели сукоб ширих размера: Украјина слободно може да бомбардује Русију нашим оружјем© Tanjug//AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјина може да користи оружје које је обезбедила Финска да гађа циљеве на руском тлу, рекли су високи званичници у Хелсинкију.

Фински министар одбране Анти Хаканен рекао је да његова земља није поставила никаква ограничења у погледу тога шта Украјина може да уради са оружјем које им шаљу, пренела је финска телевизија "Иле". Хаканен је додао да су блокаде наметнуле углавном земље које су Украјини обезбедиле системе наоружања дугог домета.

"Уколико буде потребно, Украјина би такође требало да удари војне циљеве на руској страни. То је потпуно легитимна одбрамбена битка коју Украјина води. Повеља УН дозвољава да се војни циљеви нападну преко копнених граница", рекао је Јука Копра, председник финског парламентарног одбора за одбрану.

Коментари званичника Хелсинкија су дијаметрално супротни од става других западних земаља, укључујући Немачку чији канцелар Олаф Шолц оклева са слањем крстарећих ракета дугог домета "таурус" Украјини, из страха да би Кијев могао да то оружје употреби за гађање циљева дубоко у Русији и чиме би Немачка била директно увучена у сукоб.

"Охрабрујем Немачку да то озбиљно размотри. Немачка влада зна да би они (тауруси) били од велике важности", рекао је Хакенен.

image