Русија

Српска делегација младих у Сочију за РТ Балкан: Како сам поставио питање Путину о Србији (ВИДЕО)

На завршној вечери Светског омладинског фестивала у Сочију учесницима се обратио руски председник који је одговарао на њихова питања, а млади из Србије спремили су му поклоне - мајицу "Српска омладина за Космет" и икону Светог Јустина

Поједини чланови српске делегације који су учествовали на Светском омладинском фестивалу у Сочију нашли су се очи у очи са председником Русије Владимиром Путином који се синоћ обратио младима, а након тога је одговарао на њихова питања.

Милош Танасковић, магистар Теологије московског православног факултета Кирила и Методија, и студент Правног факултета у Москви имао је прилику да постави питање председнику Руске Федерације. У разговору за РТ Балкан Танасковић каже да је синоћ, за време затварања фестивала младих, осећао страхопоштовање док је Путин говорио, а када му је поставио питање осетио је разумевање и посебну врсту топлине.   

Путин га је прво упитао да ли је рукоположен за свештеника, на шта је Милош одговорио да се спрема и да тежи томе, што је поздрављено аплаузом. 

Танасковић је поменуо да је у Србији, захваљујући Путиновој личној помоћи, затим Руској православној цркви, саграђена најлепша и највећа богомоља на Балкану, Храм Светог Саве. 

"Такође, приликом једном путовања у Валамски манастир приметио сам једну фотографију на којој сте ви и архимандрит Методије. Колико сте током Ваших посета Србији или у току разговора са баћушком Методијем успели да се упознате са нашом културом и културом наших балканских држава и колико су вам оне блиске?", упитао је Танасковић Путина.

"Односи Русије и Србије су посебног карактера, имају историјски дубоке корене, увек с нарочитом топлином говорим о томе. Јер су, током векова, то желим да истакнем, Срби били најпоузданији савезник Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо", одговорио је Путин.

Танасковић за РТ Балкан наводи да изузетно цени то што га је председник Русије испоштовао и саслушао његово питање које је постављено на крају, упркос временском ограничењу.

"Из тог кратког, али за мене значајног разговора, осетио сам разумевање и посебну врсту топлине са његове стране која ми је помогла да стекнем потпунију слику њега као искрене особе", каже Милош Танасковић.

Наш саговорник је открио да је једном приликом, тада већ трећи пут, у одвојеним посетама, са председником Русије истовремено боравио у манастиру на острву Валам, што му је био повод да постави питање руском лидеру.

"Планирам да наставим активно да радим и учествујем у свим важним догађајима и трудићу се, као и до сада, да представим нашу земљу онако како доликује и да јачам наш искрен однос два народа — српског и руског", поручио је Милош Танасковић за РТ Балкан.

Мајица и икона за Путина

Председник Националног комитета Србије за Светски фестивал омладине Алекса Гајић каже за РТ Балкан да је био невероватан осећај видети из релативне близине човека који је велики пријатељ Србије и који је толико помогао Србији и српском народу.

"Када се завршио разговор, предао сам администрацији председника мајицу организације 'Српска омладина за Космет' и она ће највероватније бити предата лично председнику Русије", рекао је Гајић који је и председник Центра за српско-руску сарадњу "Зенит".

Ивана Петарић, једна од чланова српске делегације, такође је истакла да је био несвакидашњи осећај видети руског председника.

"Поклонила сам испред наше делегације позлаћену икону Светог Аве Јустина из манастира Ћелије која је освештана. Протокол ће то предати руском председнику. Нисмо успели да се сликамо с Путином, али били смо на само два метра од њега, зар то није довољно", каже Ивана Петарић.

image