Русија

Путин на затварању Светског омладинског фестивала у Сочију: Цела Русија је сад ваш пријатељ

Руски лидер је поручио да иако се сви рађамо једнаки, не постоје једнаки услови за све, те да треба да се трудимо да то променимо
Путин на затварању Светског омладинског фестивала у Сочију: Цела Русија је сад ваш пријатељ© Евгений Биятов / РИА Новости

Када смо вас позвали да дођете у Русију, поставили смо себи једноставне задатке – желели смо да за вас створимо услове слободе, креативности, пријатељства, надам се да је све било успешно, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин на затварању Светског омладинског фестивала у Сочију.

"Стигли сте у Русију. У вашим животима појавили су се нови људи, пријатељи. Знајте да је цела Русија ваш пријатељ сада. Наша врата су вам увек отворена", поручио је Путин учесницима фестивала.

Руски лидер је додао да се нада да су сви успели да нађу пријатеље и партнере за будуће пројекте.

"Створили сте овде, на југу Русије, прави светски омладински град. И поред тога што изгледамо другачије, све нас уједињује то што смо људи и што смо сви од рођења једнаки. На свету нема места за искључивост, ароганцију и сегрегацију", изјавио је Путин, те традиционалне вредности назвао основом постојања.

По његовим речима, људи се данас рађају једнаки, и захваљујући мами и тати – једноставно нема другог начина. Ипак, у свету не постоје једнаки услови за све.

"Рађамо се једнаки, али да ли растемо и развијамо се под једнаким условима? Одговор је, нажалост не. Не постоје једнаки услови за све. И то је највећа неправда у данашњем свету. Ако ме питате: да ли можемо да урадимо нешто да се сви развијају у истим условима, да развијају таленте у корист државе, породице, одговор је – не знам. Али сигурно знам да треба да се трудимо да то постигнемо", истакао је Путин.

Такође, напоменуо је да ће жеља за праведним светским поретком свет учинити транспарентним, демократским, одрживим, уравнотеженим и сигурним.

Не размећемо се, драго нам је што видимо пријатеље

Пошто је завршио говор, лидер РФ се укључио у разговор с учесницима фестивала, изразивши радост што су на манифестацију у Сочи дошли млади из 190 земаља света са скоро свих континената.

"Не желимо никоме ништа да доказујемо, само нам је драго да видимо наше пријатеље. Овакве форуме не организујемо ради разметања, они су практични, неопходни за људе који се придржавају сличних вредности као и ми. Ипак, руска душа је сложена. Разликујемо се од других земаља јер коегзистирамо и развијамо се у разноликости култура, традиција, религија", поручио је Путин, те додао да не искључује могућност да се у будућности организују сличне манифестације.

САД пустиле духа из боце заобилазећи Савет безбедности УН у Ираку и Југославији

Коментаришући ситуацију у свету, руски лидер је рекао да има много проблема и жаришта, али да је тако било и кроз историју. Поменуо је пре свега сукоб са суседима, те констатовао да је трагично када се људи сукобљавају.

Рекавши да су Сједињене Државе огромна и јединствена земља која се захваљујући таленту америчког народа претворила у суперсилу, истакао је да већина светских земаља не одобрава монопол САД.

"Већина светских земаља није баш задовољна јачањем монопола САД. Вашингтон је сам пустио духа из боце заобилазећи Савет безбедности УН у Ираку, Југославији, као и у многим другим случајевима. Поред тога, америчке власти поткопавају ауторитет долара и њихова политика је погрешна. Русија ни на који начин не позива на акте непослушности у САД, али сматра да млади имају право да изразе свој став", нагласио је Путин у разговору са учесницима Светског омладинског форума у Сочију.

image