Русија

Путин у војној ваздухопловној школи: Рад у авијацији изгледа романтично, али... (ВИДЕО)

Руски председник данас је посетио Вишу војну ваздухопловну школу у Краснодару
Путин у војној ваздухопловној школи: Рад у авијацији изгледа романтично, али... (ВИДЕО)© Михаил Метцель / РИА Новости

Руски председник Владимир Путин поново је преузео кормило, али овог пута симулатора летења у Вишој војној ваздухопловној школи у Краснодару.

Председник је сео у кабину симулатора са девојком пилотом, упитавши је шаљиво: "Хоћемо ли да се провозамо?"

На састанку са дипломцима Више војне ваздухопловне школе руски председник је изјавио да војна авијација данас обавља веома озбиљне и неопходне задатке на ратишту и да заслужује највећу похвалу и поштовање.

"Рад у авијацији споља изгледа веома романтично, али у ствари захтева професионализам и одговорност. За то је потребна добра стручна обука, озбиљан однос. То је много посла, потребно је да познајете технологију и да умете да њоме управљате. То је веома одговоран посао", казао је Путин.

Руски председник je истакао да су му Специјална војна операција и економски развој најважнији у пословима.

"Као и за државу у целини, и за мене, и за вас, мислим да су се све најзначајније ствари дешавале на ратишту у зони Специјалне војне операције. Затим, ту је и много питања везаних за економију: са њеним одржавањем, са развојем, са обезбеђивањем стопе привредног раста", указао је Путин и нагласио да је економски развој "основа на којој се гради све, цео наш живот".

Према његовим речима, друштвени живот и руски војни успеси засновани су на основним показатељима у економији, у реалном сектору.

Путин је напоменуо да доста жена, Рускиња, достојно служи својој отаџбини у зони Специјалне војне операције (СВО).

Наиме, у Краснодарској вишој војној ваздухопловној школи се припремају пилоти за оперативно-тактичку, далеку, војно-транспортну и морску авијацију, а од септембра 2017. године се обучавају и девојке.

Током 2023. године је дипломирало 13 девојака.

Особље школе је обучило више од 27.000 висококвалификованих ваздухопловних специјалиста, од којих је више од 18.000 пилота. 

Ту су се школовали представници из 62 земље света. 

Међу матурантима је 137 Хероја Совјетског Савеза, 38 Хероја Вијетнама, 8 космонаута, 23 тест пилота.

Председник Русије је затим посетио и палату у Краснодару где је разговарао са спотистима који тренирају руску борилачку вештину самбо.

Спортисти су захвалили Путину и истакли да су постигли одличне резултате захваљујући помоћи коју држава пружа Краснодарском крају и позицији председника према развоју спорта.

"Ви сте пример и наш понос. Без учешћа Русије на Олимпијским играма то нису Олимпијске игре него локално спортско такмичење", рекла је једна од спортисткиња, а Путин је поручио да се потпуно слаже са њом.

image