Русија

Сергеј Лавров: Две деценије на челу руске дипломатије

Шеф руске дипломатије је 2024. године указом председника Русије Владимира Путина именован за министра иностраних послова
Сергеј Лавров: Две деценије на челу руске дипломатијеwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Данас се навршило две деценије од како је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на челу руског спољнополитичког ресора.

Шеф руске дипломатије је током своје дводеценијске каријере својим преданим радом представљао пример џентлменске дипломатије.

Лавров је 1972. године дипломирао на Московском државном институту за међународне односе, након чега је до 1976. године радио као дипломата у Шри Ланки.

Затим је од 1976. до 1981. радио у Управи међународних организација Министарства спољних послова Совјетског Савеза, да би након тога у периоду између 1981. и 1989. године био на месту вишег посматрача совјетске мисије у седишту Организације уједињених нација.

Лавров, који је познат по свом одлучном карактеру, постављен је 1994. године на место амбасадора Руске Федерације при Уједињеним нацијама у Њујорку, и  ту функцију је обављао све до 2004. године када је указом председника Владимира Путина именован за министра иностраних послова уместо дотадашњег министра Игора Иванова.

Шеф руске дипломатије говори енглески, француски и синхала језик који је научио током боравка у Шри Ланки. Свира гитару, пише поезију и сплавари.

Према анкетама које је спровео "Сверуски центар за проучавање јавног мњења"(ВТсИОМ), Сергеј Лавров је више пута био међу три најефикаснија министра.

image