Русија

Лавров: Запад тежи војном решењу – тај план ће доживети крах

Нису Уједињене нације лоша организација, Повеља садржи све принципе за осигуравање фер односа у међународној арени, али неке државе мисле да могу да манипулишу међународним правом, оценио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад тежи војном решењу – тај план ће доживети крахwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија је више пута истакла да је спремна за мировне преговоре о Украјини и да их никада није одбацивала, али у последње време озбиљних предлога није ни било, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије након дипломатског форума у Анталији.

Лавров је подсетио на преговоре из априла 2022. године у Истамбулу, када је, како је то признао главни преговарач украјинске стране Давид Арахамија, све обустављено јер је дошао тадашњи британски премијер и наредио Кијеву да ништа не потписује и да настави да се бори.

"Од тада Русија није добијала озбиљне предлоге за мировну иницијативу. Под озбиљним подразумевам оне предлоге који ће узети у обзир законска права свих укључених страна", појаснио је он.

Потребно је обезбедити права оних који су се дуги низ година заиста и једини трудили да испуне Минске споразуме, а онда објавили референдум и припојили се Руској Федерацији и то зато што њихове интересе нико није гледао.

Док су били део Украјине, режим Порошенка, а онда режим Зеленског им је претио да користе руски језик и у сфери информација и културе али и у животу.

"Њихова права су истребљивали и физички су их ликвидирали. То се ни у једном од докумената и ни у једној од иницијатива не спомиње", додао је он.

О томе је било речи током истамбулских преговора, договорено је поштовање њихових права, прекид напада на руски језик и прекид нацификације Украјине, подсетио је шеф руске дипломатије.

"Можда се управо то није допало Борису Џонсону", додао је Лавров, па је наставио: "Дакле, Русији не недостаје добре воље, али дугој страни недостаје. Они заправо не разумеју оно што се дешава већ и даље желе да победе Русију на бојном пољу."

Довољно је чињеница које указују да Запад тежи војном решењу, без обзира што још више чињеница указује на крах таквог плана, додао је Лавров.

Русија нема права да изневери и изда људе који живе у Донбасу, рекао је Лаворов, одговарајући на питање када ће се завршити сукоб у Украјини.

Израел жели да потпуно очисти Појас Газе

У Гази се дешава трагедија којој се не види крај, рекао је Лаворв.

Много је иницијатива да се прекине ватра макар и привремено, како би се људима дала шанса да се врате у живот, узму храну и лекове, али Израел чврсто жели да потпуно очисти подручје Појаса Газе и разматра како да ликвидира Хамас на 100 посто, додао је руски министар.

"Према њиховом мишљењу сви који живе у Гази су чланови Хамаса, и деца старија од три године су екстремисти. Том логиком не желе никога да оставе живим", оценио је руски министар.

Акције израелског руководства противурече свим решењима УН, здравом разуму и принципима правде, додао је руски министар и указао да Палестинце желе да избаце са територија на којима су вековима живели њихови преци.

Русија ће наставити да улаже своје напоре како би се испунила решења СБ УН, а неће се правити, као поједине државе, да их наводно поштује, нагласио је шеф руске дипломатије.

Односи Москве и Берлина након снимка

Не знам како ће се даље одвијати ситуација, рекао је Лавров одговарајући на питање да ли ће се нешто променити у односима Москве и Берлина након што се сазнало за снимак разговора немачких официра у ком се чује да планирају напад на Кримски мост.

"У последње време сведочимо чињеницама о лукавим мислима Бундесвера и детаљном планирању напада на Кримски мост и друге објекте, углавном складишта муниције. Главно је како се труде да нико не посумња на њих већ на Американце и Британце који се свакако тамо налазе", рекао је Лавров.

Ово разоткривање је на нивоу као што политичког разоткривања бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег председника Француске Франсоа Оланда који су признали да никада нису имали намеру да испуне Минске споразуме, оценио је.

"Постојале су сумње да Запад разуме бесмисленост наставка гурања Украјине у борбу, али последње изјаве и Емануела Макрона и Лојда Остина и овај снимак говоре да западне земље не желе да промене политику ка уништењу Русије на бојном пољу", нагласио је Лавров.

Русија то добро разуме, нагласио је шеф руске дипломатије.

Запад није спреман за праведнији свет

Већински број земаља у свету, гледајући на ситуацију на Блиском истоку, у источној Азији укључујући источно Азијско море, разуме да је неопходно вратити се принципима на којима су УН основане, а које Запад данас руши, рекао је министар.

"Нису Уједињене нације лоша организација, Повеља садржи све принципе за осигуравање фер односа у међународној арени. Али они који су до недавно имали решавајућу снагу у светској економији и технолошком развоју су одлучили да, како би задржали доминацију, имају право да манипулишу међународним правом. Данас је то главни проблем", објаснио је Лавров.

Манипулацији мора да дође крај, а потребно је да се обезбеди равноправност држава, узајамно поштовање и искрен разговор заснован на балансу интереса, додао је он.

Међутим, како је оценио, Запад није спреман за то.

Јерменија би да сарађује са непријатељем свог пријатеља

Изјаве Јеревана који говори да је све оно што се дешавало између Москве и Јеревана од 1991. године била грешка и да ОДКБ наводно није испунио своја обавезе, или да је у септембру 2020. године Русија испровоцирала напад Азербејџана на Јерменију су чисте лажи.

"То је свима ко се и најмање интересује догађајима у региону очигледно", поручио је.

Такве лажи пуштају у свест јерменског народа и оних који од споља прате догађаје, јер не желе да сарађују са најближим суседима и народом који је историјски солидаран са њима, већ са онима који се боре против њихових пријатеља.

На све ово, руке трљају они који не крију да Русију треба уклонити из региона Јужног Кавказа, исти они људи који из својих апартмана руководе целим светом и који никада никоме нису донели мир.

"Погледајте америчке аванутре у претходних 50 година – где је постало боље?", додао је Лавров и оценио да су остале само уништене државе и њихово економско благостање, а да заправо није остварен ни један циљ који је Вашингтон обећавао.

image