Русија

Руси уништили четврти "абрамс", "челенџер" се заглавио у блату пред новинарима

Тенкови западне производње неславно пролазе у сукобу са руском снагама. Саветник лидера Доњецке Народне Републике је потврдио да је на авдејевском правцу уништен још један амерички тенк. С друге стране, британски тенк се заглавио у блату и то током приказивања новинарима
Руси уништили четврти "абрамс", "челенџер" се заглавио у блату пред новинаримаwww.globallookpress.com © Sgt. John Schoebel/Keystone Press Agency

Руска војска је на авдејевском правцу уништила још један тенк М1А1 СА "абрамс" америчке производње, потврдио је саветник лидера Доњецке Народне Републике Игор Кимаковски.

Америчко оклопно возило је уништено уз помоћ противтенковског оружја у близини села Бердичи, прецизирао је Кимаковски на Телеграму, додајући да је са тенком ликвидирана и посада.

Руско Министарство одбране још није званично потврдило ову информацију.

Прошле среде су у Министарству потврдили да је један амерички тенк уништен у правцу Авдејевке. Посада руског тенка Т-72Б3 уништила је прецењени амерички "абрамс" једним хицем. Према извештајима, то је већ био трећи "абрамс" уништен у зони Специјалне војне операције.

Пре тога је Министарство одбране Русије потврдило да су уништена два "абрамса", од којих је један докрајчен уз помоћ два ФПВ дрона "упир" ("вампир" у преводу са руског језика).

Након што су уништили други амерички тенк на бојном пољу, руски војници су снимили видео у којем се један од њих подругљиво захваљује америчком председнику Џозефу Бајдену што снабдева Кијев овим тенковима, пружајући руским војницима прилику да их униште и тако зараде додатни новац.

"Као што вам је - надамо се - познато, нама дају награду за уништавање тих тенкова. Молимо вас да их пошаљете још, јер ових што сте послали нема довољно за све нас. Морамо да уложимо много времена и труда да их пронађемо. Спремни смо да вам пошаљемо 10 одсто награде за сваки уништени тенк преко картице 'МИР'. Мислимо да сте ви истински родољуб и најбољи председник Америке. Искрено се надамо узајамно плодоносној сарадњи. Заједно ћемо победити!", поручио је руски војник Бајдену.

"Челенџер 2" заглављен у блату

Неславно је прошао и британски тенк "челенџер 2", који се, додуше, није сукобио са руском војском већ са "руским тереном", те се тако заглавио у блату и то, ни мање ни више, него током приказивања новинарима, пренео је британски лист "Сан".

Наиме, британски новинари посетили су "тајни" полигон на ком се одвија обука коришћења британских тенкова. Међутим, том приликом се један од њих заглавио у блату, а како би га извукли, морали су да довезу други "челенџер".

Украјинска војска се пожалила да је терен превелики изазов за "челенџер 2" због његове тежине од 64 тоне и да британском тенку није први пут, "стално се заглављује у блату".

Међутим, као већи проблем су навели непоузданост британског тенка, с обзиром да се пет од 14 испоручених тенкова већ покварило, а резервни делови понекад стижу месецима.

Још један мана на коју су указали представници Оружаних снага Украјине су механизми у куполи и уређаји за нишањење, који "нису толико издржљиви" и "кварили су се од самог почетка".

Како је пренео "Сан", у овом тренутку, од 14 "челенџер 2" које је Британија послала Кијеву, само седам тенкова је у борбеној готовости.

Поред тога, руска војска је већ уништила десетине немачких тенкова "леопард", а током протеклих неколико недеља се показало да иста судбина чека и америчке "абрамсе".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner