Русија

Јавна комора Русије наградила хероје који су спасавали људе током терористичког напада у "Крокусу"

У терористичком нападу погинуло је више од 130 људи, али их је могло бити много више да у близини није било обичних људи који су притрчали у помоћ, извели људе и носили рањене на рукама, поручили су из коморе
Јавна комора Русије наградила хероје који су спасавали људе током терористичког напада у "Крокусу"© Tanjug/Sergei Vedyashkin, Moscow News Agency via AP

Данас су на свечаној додели признања у Јавној комори Руске Федерације награђени хероји који су помогли у спасавању људи током терористичког напада у "Крокус сити холу". Награде су примили Ислам Халилов, Артјом Донсков, Софија Мајер и Алексеј Осанушков.

Ови људи су спасили стотине живота, заслужују највеће признање и захвалност друштва и зато се за исказану храброст, смелост и снагу духа награђују медаљама Јавне коморе "За заслуге у друштву", саопштила је прес служба.

Награде је уручила секретар коморе Лидија Михејева, поручивши да је њена дужност да се више говори о овим људима.

"У терористичком нападу погинуло је више од 100 људи, али их је могло бити много више да у близини није било обичних људи који су на позив срца притрчали у помоћ, извели људе и носили рањене на рукама", рекла је Михејева.

Петнаестогодишњи Халилов, који је радио као гардеробер у комплексу, спасао је више од стотину људи тако што их је спровео кроз споредни излаз. Заједно са њим, у спасавању људи током пуцњаве и пожара учествовао је и четрнаестогодишњи Донсков.

Софија Мајер је радила у ВИП ложама, помогла је да се блокирају врата а затим спровела људе у групама ка излазу и више пута се враћала како би рповерила да је све извела.

Чувар Осанушков је извео људе на безбедно место кроз подземни паркинг и магацин.

Јавна комора наставља да прикупља податке о људима који су показали херојство и храброст током терористичког напада у Крокусу.

image