Русија

Стигао први званични одговор Лондона о Скрипаљима: И даље без коментара о њиховој судбини

О судбини Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије још се ништа не зна, иако се инцидент догодио још 2018, подсетила је представница Министарства спољних послова Русије
Стигао први званични одговор Лондона о Скрипаљима: И даље без коментара о њиховој судбиниwww.globallookpress.com © ukr.media

Сасвим недавно, као одговор на још једну ноту амбасаде Русије у Лондону, Министарство спољних послова Велике Британије по први пут од средине 2018. коначно је послало одговор у вези са случајем Скрипаљ, који се може сматрати нечим што личи на закаснелу званичну реакцију, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на данашњем брифингу.

Како каже, у тој поруци наводи се да је ћерка бившег официра Оружаних снага Русије Сергеја Скрипаља, Јулија Скрипаљ, "наводно примила к сазнању предлог о помоћи од стране (руског) конзулата, али га је одбила".

"Рускиња наводно има контакт податке конзуларног одељења руске амбасаде у Лондону уколико јој затреба", каже Захарова, позивајући се на добијени одговор Лондона.

Ипак, Енглези су још поручили да "неће коментарисати тему званичних резултата истраге инцидента у Солсберију, пошто су одговарајуће правне процедуре још у току".

"О судбини Сергеја Скрипаља, који је такође руски држављанин - ни речи", напомињу из Министарства спољних послова Русије. 

Руска страна за крај истиче да неће одустати од тога да сазна шта се десило са породицом Скрипаљ, који су "без трага нестали на територији Велике Британије пре шест година".

Шта се до сада зна о афери Скрипаљ?

Отац и ћерка Скрипаљ пронађени су 4. марта 2018. онесвешћени у једном парку у граду Солсберију, у Енглеској, један дан након што је Јулија Скрипаљ допутовала из Москве.

Полиција Лондона је саопштила да се ради о покушају убиства уз помоћ нервног агенса А234, који је произведен у оквиру совјетског програма "Новичок". 

Москва је ове тврдње демантовала, поручивши да ни у Русији, ни у СССР није било програма који су имали за циљ развој хемијског оружја "новичок". Међутим, шеф тајне лабораторије Министарства одбране Велике Британије признао је касније да британски стручњаци нису знали које тачно хемијско једињење је изазвало тровање.

Осим породице Скрипаљ, од последица контакта са отровном материјом тешке последице по здравље имао је и један од припадника локалне полиције, који је посетио дом Скрипаљевих свега неколико сати након што су пронађени без свести. 

И Скрипаљ, и његова ћерка и полицајац успели су да преживе и пуштени су из болнице у марту, априлу и мају 2018. године. 

Лекари из болнице су изјавили да су им живот спасили припадници британске војне лабораторије у Порт Дауну, која је специјализована за хемијско оружје.  

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у априлу 2018. да су подаци швајцарске лабораторије показали да су Скрипаљи отровани супстанцом БЗ, коју поседују САД, Велика Британија и НАТО државе, додајући да клиничка слика опоравка указује на то да се ради управо о том токсичном једињењу.

Од како су пуштени из болници, ништа се званично не зна о Јулији и Сергеју Скрипаљу. Руско дипломатско представништво у Великој Британији тврди да се они налазе на непознатом месту, да немају опцију да слободно комуницирају с ким желе и да не могу слободно да се крећу.

Две године након инцидента, 2020, Лондон је саопштио да су Скрипаљи променили име и отпутовали на Нови Зеланд.

У децембру исте године први пут се сазнало да је Јулија контактирала рођаке у руском граду Јарослављу. Она је том приликом наводно рекла да су и она и отац у Великој Британији и да не живе заједно.  

image