Свет

Кејт као Скрипаљ? Како су се у Британији "загубили" принцеза и шпијун руског порекла

Велика Британија, изгледа, има навику да мало, мало па нешто или неког изгуби с радара - прво је нестао шпијун због кога су Британци заоштрили односе са Русијом, а онда је "мрак" појео чак и најпопуларнију чланицу краљевске породице
Кејт као Скрипаљ? Како су се у Британији "загубили" принцеза и шпијун руског порекла© Global Look Press / Mirrorpix via Getty Images / UK Press via Getty Images

Принцеза о којој се већ месецима не зна ништа, један изненада мртав племић, и маркиза чудноватог презимена која би могла да буде у нечасним везама са престолонаследником - ових дана су у центру медијске збрке која се дешава у Великој Британији.

Сценарио раван заплетима из романа Агате Кристи, само што, на жалост знатижељне јавности, домишљати Херкул Поаро овога пута не може да разреши мистерију која се дешава на краљевском двору. Уместо бркатог детектива, у реалности се оваквим случајевима данас баве оперативци МИ6.

За разлику од Поароа, они су ипак склонији да информације крију, него да их откривају, па су тако већ годинама део друге велике мистерије коју је такође могла исписати Агата Кристи – мистерије нестанка шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије.

Британска принцеза Кејт последњи пут у јавности је виђена 25. децембра, а затим је изненада објављено да се неколико месеци неће појављивати у јавности због "операције абдомена".

Кенсингтонска палата, међутим, упорно је одбијала да пружи "доказ живота" Кејт Мидлтон – јавност је проврела, а тачка кључања постигнута је када је на Инстаграму краљевског пара објављена фотографија принцезе са децом, коју су новинске агенције убрзо затим повукле када су схватиле да је реч о фотомонтажи.

Да ли је принцеза жива? Куда је нестала? Има ли везе њен нестанак са смрћу Томаса Кингстона, бившег момка њене сестре, а сада мужа рођаке принца Вилијама? Какав удео у томе имају модрице уочене на Вилијамовом врату и његово повлачење са неколико јавних догађаја? Ко се у њено име преко Инстаграма извинио због измењене фотографије?

И има ли све то везе са маркизом од Чолмонделија, некадашњом Кејтином пријатељицом, за коју се сумња да је нешто присније пријатељство неговала баш са принцом Вилијамом?

Питања је безброј, одговора нигде, а теорије завере на друштвеним мрежама бујају, док обожаваоци принцезе траже да се она "ослободи". На интернет платформама полако заживљава покрет "фри Кејт", као што се својевремено десило када су фанови Бритни Спирс, баш у виртуелном свету кренули да ослобађају познату певачицу наметнутог очевог старатељства.

Уколико је принцеза стварно нестала, јавност заиста и има разлога да стрепи за најпопуларнијом чланицом краљевске породице. Не би то био први пут да британски народ изгуби своју "народну принцезу", а не би био ни први пут да поменути МИ6 шпијуни "изгубе" неког кога би требало да држе на оку.

Већ годинама тако, немогуће је наћи породицу Скрипаљ, оца и ћерку, Сергеја и Јулију, упркос томе што Британија и њени савезници, њихово тровање, наводно нервним гасом "новичок", обилато користе за антируску пропаганду.

Скрипаља су, наиме, док је служио у Оружаним снагама Русије, средином деведесетих, регрутовали британски обавештајци како би им преносио државне тајне. Због тога што је агентима МИ6 тајно пренео имена руских агената који су тајно деловали у Европи, он је 2006. године у Русији осуђен на 13 година затвора. Четири године касније је помилован и размењен, а затим је добио азил у Британији где је почео да ради за британске обавештајне службе.

Након његовог тровања, односно отпуштања из болнице, Скрипаљу се губи сваки траг. Не само што, британске тврдње о руској кривици никада нису доказане, већ су бивши шпијун, али и његова ћерка Јулија у потпуности нестали с радара. Исто као Кејт.

Мајка Сергеја Скрипаља је затражила 2019. од руске полиције да прогласи њега и његову ћерку Јулију несталим. Према речима Викторије, Скрипаљеве братанице, последњи пут са рођацима је разговарала 24. јула 2018. године, а за акције Велике Британије она подвлачи да се "могу сматрати киднаповањем руских држављана".

Она сматра да Лондон користи Јулију Скрипaљ као таоца за унапређење својих интереса, а како је писала "Известија", "тровање" Сергеја Скрипаља и његове ћерке било је Уједињеном краљевству неопходно за заоштравање односа са Руском Федерацијом. Стога је могуће да је Запад, а посебно сама Велика Британија, могао да инсценира тровање њених рођака војним нервним агенсом како би увео антируске санкције и дестабилизовао међународну ситуацију.

Викторија Скрипаљ је раније тврдила и да се Јулија, а вероватно и њен стриц, ако је још жив, насилно држе на територији неке од британских војних база.

Британски медији, исто као и у случају Кејт Мидлтон, поприлично штуро извештавају о Скрипаљевом нестанку. Што се њих тиче, заправо, Јулија и Сергеј нису нестали, исто као што није нестала ни Кејт. Наводе да су Скрипаљеви провели две године у сигурној кући МИ6, а да су одатле "одјахали" ка хоризонту, у неку другу државу под неким другим идентитетом. То што британске службе одбијају да спроведу заједничку истрагу са Русима и открију шта им се десило, и то је мање битно. Исто као што је апсолутно небитно што јавност не верује да су принцези потребни месеци и месеци да се опорави од операције, јер је чила и здрава, позирала свега 17 сати након порођаја.

Иста та јавност се, међутим, и даље пита шта се десило са шпијуном руског порекла, а то показују и објаве на друштвеним мрежама, где многи пореде Скрипаљев нестанак са нестанком принцезе.

И портпаролка руског министарства спољних послова, Марија Захарова, уочила је необичну сличност две мистерије.

Како је истакла, Британци зачас у свему нађу "новичок" и "руку Москве", само никако да нађу принцезу.

"Шта све нису нашли хиљадама километара од Британије, па можда и нађу краљевску личност пред носом. Мислим да ће, судећи по тренутном темпу, успети до суботе. Можда ће се и Скрипаљ коначно појавити негде тамо, поред Кејт", закључила је Захарова.

Када би их Поаро тражио, можда би се и појавили. До тад, тешко да ће британски обавештајци из МИ6, код којих је својевремено стажирао и принцезин муж Вилијам, открити јавности ишта више од оног што они желе да мислимо и знамо.

"Јесте ли показали Кејт Мидлтон свету? Јесте ли нашли породицу Скрипаља?", питала је Захарова Британце пре неколико дана. Одговор добила није.

Уместо тога, британски медији објавили су како је принцеза Кејт "направила прве кораке ка повратку у живот" – посетила своју омиљену фарму, изгледајући "срећно, одморно и здраво". Фотографија принцезе нема, али су ту изјаве "очевидаца".

"То су исти очевици који су изјавили 'важне ствари' о Солсберију, Ејмсберију и 'новичоку'? Чула сам од других очевидаца да је на истој овој фарми и Сергеј Скрипаљ стајао иза тезге и паковао ручно прављена резанца. И сасвим случајно, прошла је медицинска сестра са берлинске клинике Шарите, која викендом хонорарно ради у енглеској тајној хемијској лабораторији Портон Даун. Она је тајно дала Њеном Височанству експресну анализу и открила и у томе 'руку Москве'. Наравно, још нема ниједне фотографије целе ове пасторале. Због тога су британски таблоиди принуђени да своје текстове испрате старим сликама", исмејала је Захарова ову лондонску ујдурму.

image