Русија

Руска православна црква о враћању смртне казне: Милост је боља од освете

Основи друштвеног концепта такође кажу да је "милост према посрнулом човеку увек боља од освете" и да "кажњавање смрћу не може имати одговарајућу васпитну вредност", каже заменик председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске Патријаршије Вахтанг Кипшидзе
Руска православна црква о враћању смртне казне: Милост је боља од осветеwww.globallookpress.com © Gabriele Thielmann/http://imagebroker.com/#/search/

Основе друштвеног концепта Руске православне цркве (РПЦ) утврђују да кажњавање смрћу не може имати одговарајућу васпитну вредност и чини ненадокнадивом грешку правде, а милосрђе је пожељније од освете, изјавио је заменик председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске Патријаршије Вахтанг Кипшидзе.

"У вези са терористичким нападом, интензивирала се јавна дебата о томе како спречити сличне катастрофе у будућности. Црква сведочи да је смртна казна била призната у Старом завету – 'нема назнака потребе за њеним укидањем у Светом писму Новог завета, ни у Предању и историјском наслеђу Православне Цркве', наводи се у Основама друштвеног концепта РПЦ. Али, Основи друштвеног концепта такође кажу да је 'милост према посрнулом човеку увек боља од освете' и да 'кажњавање смрћу не може имати одговарајућу васпитну вредност, већ да 'чини непоправљиву грешку правде, која би могла да резултира погубљењем невине особе'", казао је Кипшидзе за "РИА Новости".

Напоменуо је да оправдана жеља људи да се заштите од страхота терора захтева предузимање мера, али апсолутно нема уверења да је смртна казна једина или чак најважнија од њих.

Дискусија о увођењу смртне казне за терористе вратила се у јавну сферу након терористичког напада у концертној дворани "Крокус сити" у близини Москве, који се догодио 22. марта. 

Лидер Либерално-демократске партије Русије (ЛДПС) Леонид Слуцки се на пленарној седници Државне думе изјаснио за укидање мораторијума на смртну казну против терориста. 

Председник Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да је одлука Уставног суда довољна да се врати смртна казна и да нема потребе за референдумом. 

Заузврат, Уставни суд Русије се уздржао од коментара о могућности враћања смртне казне.

image
VV inauguration
banner