Свет

Крвави напад у Москви: Каква је веза Украјине, САД и исламских терориста

У западном медијском простору се могу наћи подаци који доказују да веза у троуглу исламских терориста, режима у Кијеву и САД заиста постоји. Да ли се ту налазе и сви одговорни за масакр у "Крокус сити холу"?
Крвави напад у Москви: Каква је веза Украјине, САД и исламских терористаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Након трагедије која је задесила Русију 22. марта, западни и руски медији и политичари изашли су са две (наизглед) противречне тврдње о починиоцима масакра у "Крокус сити холу".

Док се из Русије могла чути да је индикативно што су починиоци након злочина покушали да побегну ка Украјини, на Западу је без икакве истраге и доказа прихваћена тврдња Исламске државе (ИД) да је одговорна за напад.

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан је то одбацила као "лажну причу", уз оцену да је наратив о искључивој одговорности ИД прихваћен управо зато што је "извршила много терористичких напада свуда у свету, а није повезана са Украјином". Са тезом да Исламска држава није умешана у напад се сложила и бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл, као и британски опозиционар и посланик Џорџ Галовеј.

Поврх тога, историчар, политички аналитичар и члан Руског савета за међународне послове Дмитриј Трењин истиче да се стил напада, признање једног од заробљених нападача да је за новац пуцао у невине људе, и чињеница да ово није планирано као самоубилачка операција не поклапају са уобичајеном праксом ИД, напоменувши да је ИД прошла свој зенит и да су руске снаге у Сирији поразиле њене кључне елементе у Сирији пре много година.

У сваком случају, управо у западном медијском простору се могу наћи подаци који доказују да веза у троуглу исламских терориста, режима у Кијеву и САД заиста постоји.

Вишеструке везе исламских терориста са САД

Две године пре него што је Исламска држава од савезника Ал Каиде прерасла у (самосталну?) терористичку силу заузимањем територија у Ираку усред грађанског рата 2014. године, актуелни саветник за националну безбедност у администрацији Џозефа Бајдена, а тадашњи директор за планирање политике у администрацији Барака Обаме Џејк Саливан шаље мејл тадашњој државној секретарки Хилари Клинтон у којем наводи да је "Ал Каида на нашој страни у Сирији". 

Њихову преписку је обелоданио Викиликс. Поврх тога, екстензивно редиговани документ обавештајне службе министарства одбране САД (Defense Intelligence Agency, ДИА) из 2012. са којег је скинута ознака тајности потврђује да су САД подржавале побуњеничке групе у Сирији иако су знале да су повезане с Ал Каидом, али су свеједно проглашене за савезнике у борби против сиријског председника Башара ел Асада.

Штавише, у истом документу је најављено и да ће ови амерички савезници направити Исламски калифат (Исламску државу) на простору источне Сирије и западног Ирака.

Документоване везе исламских терориста и САД се ту не завршавају.

Како је још прошле прошле године уредник магазина "Ролинг Стоун" Сет Харп истакао на Иксу (некадашњи Твитер), вођа подгрупе Исламске државе у Авганистану, ИСИС-К, Шахаб ел Мухаџир, био унајмљен у америчкој војној бази Баграм као извођач радова. Харп је такође истакао да је Ел Мухаџиру НАТО издао дозволу за продају оружја. 

Везе Украјине и исламских терориста

Пре скоро пет година, још 2019, британски "Индепендент" је објавио репортажу о томе како се високопозиционирани терориста ИД Ел Бара Шишани, за којег се сматрало да је мртав, две године скривао у Украјини након што је побегао из Сирије. Иако је Шишанија у Кијеву задржао Интерпол по налогу Москве, он никада није изручен у Русију већ је отпутовао у родну Грузију и даље му се губи траг. 

Ел Бара Шишани потиче из грузијског региона Панкиси где већину чине етнички Чечени ("Шишани" на арапском значи "Чечен") и сматрало се да је био упориште Ал Каиде почетком новог миленијума.

Поврх тога, прошле године је канал "Франс 24" открио и да су "чеченски борци" отишли у Украјину како би се укључили у борбу против Русије, а са њима и ноторни Абдул Хаким ел Шишани, чији су се саборци "борили раме уз раме са џихадистичким фракцијама" у бици за Идлиб 2015. године.

А ту су и тзв. "Дискорд документи" процурили из Пентагона, међу којима и извештај да је Кијев планирао нападе на руске снаге у Сирији уз помоћ тамошњих милитантних група, како је пренео "Вашингтон пост" у априлу прошле године - истих оних које су Џејк Саливен и обавештајна служба Пентагона означили као америчке савезнике у Сирији.

Коначно, вреди напоменути и да је бивши начелник генералштаба САД Марк Мили, како је такође пренео "Вашингтон пост" у децембру прошле године, приликом обиласка украјинских специјалаца који су сарађивали са америчким зеленим береткама, изјавио следеће:

"Ниједан Рус не би смео да оде на спавање без стрепње да му грло буде пререзано усред ноћи. Морате отићи тамо, и створити операцију иза линија (контакта)."

Коначно, како је Џорџ Галовеј истакао, ту је и мистериозна изјава Викторије Нуланд да Русију чекају "нека лепа изненађења на бојном пољу", коју је затим потврдио портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Да ли су то претње која је у Крокусу почела да се остварује?

image