Руски сенатор: Запад одобрава злочине кијевског режима

Извештај УН о тортури у Украјини није имао последице по Кијев, а не треба ни очекивати осуду деловања кијевског режима према руским ратним заробљеницима, изјавила је Наталија Никонорова

Извештај УН о тортури у Украјини није имао последице по Кијев, јер Запад одобрава злочине кијевског режима, изајвила је руска сенаторка Наталија Никонорова за "РИА Новости".

"То што су неке чињенице унете у извештај Канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права (ОХЦХР), пре свега не говори о било каквом могућем резултату у тој области. Да подсетим да су се раније релевантне чињенице о присуству тајних затвора Службе безбедности Украјине (СБУ) појављивале у извештајима ОХЦХР-а, а било је и извештаја о броју умрлих из Доњецке и Луганске Народне Републике. Сада говорим о прорачунима које је тај институт објавио од 2014-2015.", казала је Никонорова.

Према њеним речима, не треба очекивати да ће бити осуђени злочини кијевског режима према руским ратним заробљеницима.

"Нажалост, колективни Запад наставља да одобрава ратне злочине Кијева. Стога, руска страна мора да настави са радом на евидентирању, документовању, истрази релевантних злочина и осуди ратних злочинаца", закључила је она. 

Раније је Истражна комисија УН за права човека о Украјини у свом извештају навела да су украјински војници починили ратне злочине тако што су пуцали и мучили руске ратне заробљенике.

Мисија УН пријавила је 25 случајева одмазде украјинских трупа над затвореницима из Руске Федерације. Осим тога, Украјина није покренула кривични поступак против својих војника који су стрељали руске ратне заробљенике, упркос томе што је документовано неколико егзекуција, казао је шеф Канцеларије високог комесара УН Фолкер Тирк.