Русија

Откривен крипто новчаник који су користили терористи из "Крокус ситија"

Адреса новчаника је била постављена на Телеграму каналу, повезаним са "Гласом Хорасана" (авганистанско крило ДАЕШ)
Откривен крипто новчаник који су користили терористи из "Крокус ситија"© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Откривен је крипто новчаник који су можда користили наручиоци и извршиоци терористичког напада у концертној дворани "Крокус сити хол", кроз који је пребачена сума новца која одговара половини обећане награде терористима.

Адреса новчаника је била постављена на Телеграму каналу повезаним са "Гласом Хорасана" (авганистанско крило ДАЕШ, терористичке организације забрањене у Русији), који је раније имао банковну картицу издату у Сједињеним Државама.

Бивши администратор канала "Глас Хорасана" Mavlavi_56 је три пута пре терористичког напада (18. марта и два пута 20. марта) поставио пост са поруком – прикупљање средстава за помоћ породицама и деци заробљених муџахедина уз податке тог истог крипто новчаника са платформе "Тронскен".

На дан напада, у крипто новчанику је регистрован врхунац активности: појављивали су се и практично одмах нестајали токени.

Средства су уплаћена и скинута четири пута: 325, 550, 550 и 1.100 долара. Ако се саберу све четири трансакције добија се 2.525 долара (232.000 рубаља). После напада није било трансакција.

Оптужени Фаридун Шамсидин је након хапшења рекао да су им за терористички напад обећали пола милиона, а да је само половина пребачена на картицу.

Након дана напада, ниједна трансакција није више обављена.

Претходно, руски државни органи ухапсили су 11 лица повезаних са терористичким нападом на посетиоце концерта музичке групе "Пикник" у "Крокус сити холу".

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин саопштио је да је, према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу порастао до 143.

Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим "реноом" покушавали да побегну у Украјину.

Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.

Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у "Крокус сити холу", а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.

Директор ФСБ-а Александар Бортников је изјавио да је кијевски режим директно повезан са организацијом терористичког напада исламиста, а западне обавештајне службе су допринеле припреми напада.

image