Русија

Кремљ позива Телеграм да више ради на спречавању тероризма

Како преносе руски медији, организатори масакра у концертној дворани у Москви користили су популарну апликацију да регрутују починиоце
Кремљ позива Телеграм да више ради на спречавању тероризмаwww.globallookpress.com © Stanislav Kogiku

Друштвена мрежа Телеграм требало би да више ради на томе да терористима ускрати коришћење своје платформе, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков после напада на Крокус сити хол у Москви.

Организатори масакра су наводно ангажовали извршиоце преко групе на Телеграму, иза које је стајала организација Исламска држава (ИСИС), са седиштем у Авганистану.  

На питање да ли се Телеграм суочава са забраном у Русији, Песков је рекао да то није случај, али је позвао власника Павела Дурова да "обрати више пажње" на злоупотребу платформе.

"Ова јединствена и технолошки феноменална услуга све чешће постаје оруђе у рукама терориста", изјавио је Песков за руски онлајн таблоид "Лајф". Дуров је технолошки предузетник пореклом из Дубаија, који је рођен у Русији.

Како је овог месеца рекао за "Фајненшел тајмс", он да планира да "користи вештачку интелигенцију (АИ) за решавање ових проблема."

Руске власти су идентификовале четири особе које су осумњичене за директну умешаност у напад који је однео преко 140 живота. Ухапшени су региону Русије, који се граничи са Украјином.

Председник Владимир Путин је ухашене описао као "радикалне исламисте", али је такође рекао да "Исламска држава Хорасан", која је преузела одговорност за овај напад, можда није стварни организатор.

Портпаролка суда у Санкт Петербургу Дарја Лебедева је у среду известила да је за човека који је наводно био члан истог Телеграм чета утврђено да крши руске миграционе законе и да је суд наложио његову депортацију.

Према изворима из полиције, на које се позивају руски медији, на овој групи су се окупљали углавном људи пореклом из Таџикистана, али је она касније обрисана.

image