Русија

Нервозан је, избори су пред вратима: Захарова објаснила речи Зеленског о преговорима

Портпаролка руског Министарства спољних послова прокоментарисала је изјаву украјинског председника о могућности преговора са Руском Федерацијом без узимања у обзир границе из 1991. године
Нервозан је, избори су пред вратима: Захарова објаснила речи Зеленског о преговорима© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Владимир Зеленски је мало нервозан, јер се ближе избори, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући изјаву украјинског председника о могућности преговора са Руском Федерацијом без узимања у обзир границе из 1991. године.

Наиме, Зеленски је у интервјуу за "Си-Би-Ес њуз" изјавио да "преговори између Москве и Кијева могу да почну ако Украјина успе да достигне границе 2022. пре почетка Специјалне војне операције", напоменувши да је "сигуран да када руски председник Владимир Путин изгуби оно што је заузео од 2022. године, биће спреман за дијалог".

"Нервозан је. Предстоје му избори. Или избора можда неће бити?", казала је Захарова за "РИА Новости".

Кијев је раније изјавио да је почетак мировних преговора немогућ све док руске трупе не напусте територију Украјине у границама из 1991. године.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.

Запад позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Раније је Кремљ саопштио да сада не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе на мирољубиви правац, док је за Русију апсолутни приоритет постизање циљева Специјалне операције, а да је то тренутно могуће само војним путем. 

image