Русија

Захарова јасна: "Формула Зеленског" је алхемија, Москва неће учествовати на конференцији о Украјини

Портпаролка руског Министарства спољних послова поновила је још једном да Русија не намерава да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској
Захарова јасна: "Формула Зеленског" је алхемија, Москва неће учествовати на конференцији о УкрајиниGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Русија не намерава да учествује на конференцији о Украјини чије се одржавање планира у Швајцарској, а о којој је говорио украјински министар спољних послова, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Русија не намерава да учествује на тој конференцији, а 'формула Зеленског' је алхемија", написала је Захарова на Телеграму.

Она је раније напоменула да ће конференција о Украјини у Швајцарској бити наставак састанака у "копенхагенском формату", који су се дискредитовали и доспели у ћорсокак.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је претходно да би преговори са Русијом могли да буду одржани између првог и другог сусрета на највишем нивоу а у складу са "формулом мира" украјинског председника Владимира Зеленског.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија не прихвата никаква "правила" која јој се намећу за преговоре о решавању сукоба у Украјини, коментаришући речи украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе о такозваној формули мира Зеленског, у складу са којом би требало да се воде преговори.

Швајцарска председница Виола Амхерд је раније изјавила да је украјински председник Владимир Зеленски затражио да се организује мировни самит о Украјини. 

Украјински председник Владимир Зеленски, говорећи путем видео везе са учесницима самита Г20 у новембру 2022, изнео је такозвани мировни план од 10 тачака који не узима у обзир став Москве. 

image