Русија

Русија захтева од Украјине: Ухапсите све терористе у нападу на "Крокус" и шефа СБУ

Од украјинског режима Москва тражи да ухапсе шефа СБУ Василија Маљука
Русија захтева од Украјине: Ухапсите све терористе у нападу на "Крокус" и шефа СБУ© Tanjug/Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Трагови најновијих терористичких напада у Русији воде ка Украјини, показале су истражне радње које су спровели надлежни органи, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Министарство је, такође, украјинским властима предало захтеве за хапшење и изручење свих умешаних у напад на "Крокус сити хол" и све друге терористичке нападе у земљи.

Русија од Украјине захтева да ухапси шефа СБУ Василија Маљука, који је признао да је Украјина организовала дизање у ваздух Кримског моста 2022. године, и открио детаље о организацији других терористичких напада у Русији, додају из Министарства.

"Кршење обавеза прописаних антитерористичким конвенцијама повлачи за собом одговорност. Русија захтева да кијевски режим одмах прекине сваку подршку терористичким активностима и надокнади штету нанесену жртвама", додаје се у саопштењу.

У саопштењу Министарства се такође истиче да истрага коју су спровели надлежни руски органи указује на то да трагови најновијих терористичких напада воде у Украјину.

"Крвави терористички акт почињен 22. марта у граду Красногорску који је шокирао цео свет није први терористички напад на нашу земљу у последње време. Истражне радње које су спровели надлежни руски органи указују да трагови свих ових злочина воде у Украјину", наводи се у саопштењу.

Директор ФСБ Александар Бортников известио је председника Русије Владимира Путина о привођењу 11 особа, укључујући сву четворицу терориста који су директно учествовали у терористичком нападу, преноси прес служба Кремља.

Девет становника предграђа Душанбеа приведено је јуче због контаката са починиоцима терористичког напада у "Крокус сити холу", рекао је извор у таџикистанским специјалним службама за "РИА Новости".

Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим "реноом" покушавали да побегну у Украјину.

Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су признали су кривицу за тероризам, а прети им доживотна робија.

Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у "Крокус сити холу", а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.

image