Русија

Путин: Покушали су да нас поделе нападом на "Крокус сити", ухватићемо налогодавце

Председник Русије наредио је појачање безбедносних мера на јавним местима и регионима у близини фронта, и још једном истакао да ће бити пронађени сви који су били умешани у терористички напад у Москви
Путин: Покушали су да нас поделе нападом на "Крокус сити", ухватићемо налогодавце© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Они који су наручили терористички напад на "Крокус сити" желели су да поделе Русију, а против нас покушавају да се боре терористичким нападима, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са припадницима Министарства унутрашњих послова.

Путин је истакао да је потребно појачати безбедност на јавним местима, и спремност на реаговање у ванредним ситуацијама, посебно када је реч о регионима који се налазе недалеко од фронта.

"Важно је да установимо не само директне извршиоце, него и све карике, криминалне ланце оних који су имали корист од тог злочина. Сигурно ћемо доћи до њих. У вези са тим хтео бих да кажем још нешто: они који користе то оружје (тероризам) треба да знају да је то мач са две оштрице. Такође, у тој професионалној средини не постоји поуздана агентура - тамо све раде за новац, било шта. Не воде се никаквим верским или политичким идејама, већ само финансијским. Такође, све се лако продаје, било која информација се може купити и продати тако да до крајњих налогодаваца ћемо сигурно доћи". 

"Платили смо веома високу цену, тако да анализа читаве ситуације (напада у Москви) мора бити крајње објективна и професионална. То је важно, пре свега, како бисмо безбедност на местима са великим бројем људи подигли на виши ниво", нагласио је лидер Русије.

Како је додао, сви битни објекти попут јавног превоза, школа, болница, позоришта... морају бити добро обезбеђени, а кључну улогу у томе имаће МУП Русије.

Такође, председник Путин истиче да је у току провера рада свих органа власти и приватних организација који су били одговорни за безбедност у "Крокус ситију".

Потребна боља координација рада служби

Говорећи о безбедносној ситуацији, руски председник наводи да је један од кључних задатака побољшање координације рада обавештајних служби.

"Генерално, један од кључних задатака је побољшање координације рада свих органа за спровођење закона и обавештајних служби. Морамо поћи од тога да се данас унутрашње и спољашње претње често преплићу. Оне су подједнако усмерене против наших грађана и друштва, а имају за циљ да обуздају Русију и поткопају наш суверенитет", истакао је Путин.

Истовремено, неприхватљиво је, истиче руски председник, користити недавне трагичне догађаје за изазивање националне мржње, ксенофобије и исламофобије.

У разговору са припадницима МУП-а, Путин је казао да су од изузетне важности ред и мир на јавним местима, борба против екстремиста, борба против илегалне миграције и организованог криминала, као и ефикасан рад локалних служби. 

Похвалио је рад МУП-а у новим руским областима, будући да је тамо, како је рекао, потребно борити се не само против криминала, већ и диверзаната.

Потребна је нова миграциона политика

Председник Русије истакао је да треба бити посебно пажљив приликом издавања руског пасоша, како га случајно не би добили диверзанти или неонацисти.

"Контрола (издавања руског пасоша) мора бити најдетаљнија", јер је илегална миграција један од фактора који доприноси екстремизму, објаснио је руски председник, након чега је наредио промене у миграционој политици. 

"У Русију могу да дођу да живе и раде само они који поштују нашу традицију, језик, културу и историју. Овај принцип требало би да буде одлучујући", истакао је Путин.

Живимо у тешким временима

Председник Путин поручио је да се земља данас налази у тешком периоду своје историје. Подсетио је да су противници Русије, који јој нису желели добро још од распада СССР-а, хтели да је униште и потчине, а да такав циљ имају и данас:

"То вам са сигурношћу кажем као бивши директор ФСБ-а, као бивши секретар Савета безбедности, а после и као председник Русије и врховни главнокомандујући."

"Важно је да вредно радимо. Власти морају обезбедити грађанима нормалан живот", закључио је Путин.

Економија у добром стању, раст БДП-а већи него у Европи

Говорећи о економским резултатима, Путин каже да су они задовољавајући.

"БДП је порастао за 3,6 одсто, што није случај у Европи, а са добром стопом раста настављамо и сада – (раст БДП-а од) 4 одсто. Индустријска производња расте, у друштвеној сфери решавамо проблеме на које наилазимо, имамо историјски минималну незапосленост, и историјски најмањи број људи који живе испод границе сиромаштва. Све то је резултат нашег рада", истакао је председник Путин.

image