Русија

Захарова: Француске трупе за Украјину у априлу у стању борбене готовости

Француска Легија странаца припрема посебан батаљон који ће имати 1.500 бораца, поручују из Москве
Захарова: Француске трупе за Украјину у априлу у стању борбене готовости© Elements.envato.com

Појавиле су се нове информације о војном контингенту који Париз наводно припрема да пошаље у Украјину, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Она је додала да се ради о батаљону Легије странаца.

"Команда француске Легије странаца почетком марта одредила је састав тактичке групе у рангу батаљона од око 1.500 људи. Очекује се да ће у априлу група бити доведена у стање пуне борбене готовости за оперативно 'пребацивање' на украјинско позориште војних операција", открила је Захарова. 

Француски председник Емануел Макрон је, подсетимо, недавно изјавио да није искључено да би могло да дође до слања трупа у Украјину што је изазвало велику полемику у јавности. 

Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао је да је Париз већ спремио 2.000 војника за прву фазу слања трупа.

Ипак, поједини француски плаћеници већ ратују на страни Украјини. Москва је раније ове године саопштила да је уништила једно од упоришта страних плаћеника у Харкову, у којем је погинуо велики број француских бораца, на шта су из Министарства одбране те земље изјавили да не могу да бране својим грађанима да ратују, јер је Француска "демократска земља".

Украјинци више не желе да буду топовско месо, бирају пре затвор него одлазак на фронт

"У Украјини отворено говоре о све већим проблемима са мобилизацијом. Стручњаци напомињу да ће ове године постојећи мобилизациони потенцијал опасти за скоро 70 одсто. Ситуацију неће поправити ни предложене мере за регрутовање жена у војску", каже Захарова, напомињући да Украјинци више не желе да буду топовско месо.

Како додаје, многи данас бирају пре одлазак у затвор него на фронт.

"Тако је крајем марта у Лавову човек који је категорички одбио да буде мобилисан осуђен на три године затвора. Своју одлуку објаснио је тиме што не жели да ратује и убија Русе".

Чак је и "Политико" крајем марта писао да је у Украјини све мање људи спремно да иде на фронт и да то постаје тренд. 

"Све више људи (у Украјини) је песимистично по питању исхода сукоба. Они се питају да ли је Украјина способна да победи Русију", каже Захарова.

Портпаролка МСП-а је, такође, истакла да ће се борба против кијевског режима наставити. Потврдила је да Кијев стоји иза терористичких напада по Русији и подсетила да је и Кирил Буданов, шеф војне обавештајне управе Украјине, 31. марта изјавио да су напади на Белгородску област Русије веома корисни за Украјину.

image