Русија

Кремљ: Макрон је најрадикалнији поборник ескалације у Украјини

Русија ће тражити да се казне одговорни за злочине кијевског режима, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Макрон је најрадикалнији поборник ескалације у УкрајиниGetty © Anjelika Gretskaia/REDA&CO/Universal Images Group

Француски председник Емануел Макрон заузима најрадикалније ставове у европском естаблишменту о потреби слања трупа у Украјину, а Кремљ прати ту реторику, изјавио је портпарол Кремља Дмитри Песков. 

"Видимо различите тачке гледишта са различитим нијансама у европском политичком естаблишменту. Такође видимо да, у том случају, најрадикалније ставове заузима француски председник Емануел Макрон, који је иницијатор дискусије о потреби слања страних војних контингената у Украјину. Све то помно пратимо", казао је Песков.

Песков се осврнуо и на изјаву немачког канцелара Олафа Шолца о могућем миру у Украјини, оценивши да то не мења европски курс ка повећању укључености у сукоб.

"Такве изјаве не мењају суштину онога што се дешава. Немачка је већ прилично укључена у сукоб", истакао је портпарол Кремља.

Како је напоменуо, Европска унија има различите ставове о томе да ли је потребно повећати степен укључености престоница у сукоб у Украјини.

"То не мења доминантан приступ у Европи о потреби да се Украјина провоцира на борбу до последњег Украјинаца. Све њих уједињује декларисана политичка воља да подрже Украјину у мери у којој је то неопходно, до самог краја", указао је.

Русија ће тражити да се казне одговорни за злочине кијевског режима

Песков је додао да ће Русија тражити казну свих оних који стоје иза злочина кијевског режима, коментаришући извештај Канцеларије високог комесара УН за људска права.

"Сви ратни злочини кијевског режима су пажљиво документовани. Подаци садржани у извештају Канцеларије високог комесара УН за људска права нису никаква новост за руску страну. Били смо свесни тих злочина и учинићемо све да они који стоје иза њих добију одговарајућу казну", нагласио је Песков.

image