Русија

Москва упозорава: НАТО сајбер центар за хибридно ратовање у Албанији, угрожен Балкан

Алијанса планира да отвори сајбер центар који би требало да потпомогне стварању негативног имиџа Русије, каже Марија Захарова
Москва упозорава: НАТО сајбер центар за хибридно ратовање у Албанији, угрожен Балкан© Elements.envato.com

НАТО и Европска унија проширују територију на којој се налазе њихови сајбер центри усмерени против Русије, а сада је у плану и изградња једног таквог центра у Албанији, открила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је упозорила да би се "на тај начин на Балкану – региону за који су карактеристични унутарполитички проблеми, могао појавити још један извор хибридних претњи".

Како објашњава Захарова, акценат оваквих сајбер центара ће бити на Русији, која је за Американце "једна од главних претњи по америчку стабилност у дигиталној сфери".

Захарова је подсетила да је 2017. у Хелсинкију био отворен Европски центар за борбу против хибридних претњи. Анализирајући његов рад, руски војни стручњаци су дошли до закључка да "фински центар спроводи комплекс активних мера у војној, политичкој, дипломатској, економској, информационој, медицинској и другим сферама како би нарушио позитиван имиџ Русије".

Управо један овакав сличан центар, НАТО размишља да отвори у Албанији, упозоравају из руског Министарства спољних послова.

image
VV inauguration
banner