Свет

"Савез пет очију", санкције и хаковање: Пљуште оптужбе у свету сајбер шпијунаже

Кина је данас позвала САД и Велику Британију да престану да политизују питање сајбер сигурности, да клеветају и блате, те да јој намећу једностране санкције
"Савез пет очију", санкције и хаковање: Пљуште оптужбе у свету  сајбер шпијунаже© Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

Амерички и британски законодавци у понедељак су оптужили Пекинг за широку операцију кибернетичке шпијунаже милион људи, због чега су подигли оптужнице и увели санкције кинеским компанијама и двојици Кинеза.

Они су хакерску групу означили као сталну претњу "АПТ31", називајући је огранком кинеског министарства државне сигурности која је повела "опсежну глобалну кампању сајбер напада" усмерену на личне податке политичара, новинара, академика и милиона гласача.

Велика Британија позвала је данас отправника послова кинеске амбасаде у Лондону да објасни оптужбе да кинески хакери, који имају подршку кинеских власти, краду податке о члановима британске изборне комисије и врше надзор британских парламентараца који су критични према Кини.

Велика Британија тврди да су кинески хакери украли податке из архиве изборне комисије, углавном имена и адресе око 40 милиона гласача, као и да су покушали да хакују мејлове британских посланика, преноси Ројтерс.

"Форин офис је у име британске владе недвосмислено изнео осуду на рачун кинеских држављана и организација који предузимају злонамерне сајбер активности против Уједињеног Краљевства, демократских институција и парламентараца", поручује се у саопштењу прес службе британског министарства спољних послова.

Такође се наводи да је британска влада на корак до финализације новог система за регистровање страног утицаја у којем ће бити евидентирати сви који без пријаве раде за неку страну државу.

Кина снажно реаговала на америчке и британске санкције

Кина је данас позвала САД и Велику Британију да престану да политизују питање сајбер сигурности, да клеветају и блате Кину, те да јој намећу једностране санкције.

"Пекинг се чврсто противи и бори против свих врста сајбер напада и посвећена је сарадњи са свим земљама, на основу међусобног поштовања, једнакости и обостране користи, на јачању сарадње и заједничком суочавању са претњама сајбер безбедности путем канала као што су билатерални дијалог или судске помоћи. Кинеска страна је дала техничка појашњења и одговорила на такозване информације у вези са 'АПТ31' које су доставили Британци и јасно ставила до знања да су ти докази неадекватни, а закључци непрофесионални", навео је портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Јиан и додао да нису добили даље одговоре.

Јиан је нагласио да већ неко време, вођене сопственом геополитичком агендом, САД подстичу "Савез пет очију", највећу светску обавештајну организацију коју предводе саме САД, и да у ту сврху прикупља и шири све врсте дезинформација о претњама које представљају тзв. кинески хакери.

"Сада, заједно са Уједињеним Краљевством, САД подстичу такозване 'кинеске сајбер нападе' и чак покрећу неосноване једностране санкције против Кине", подвукао је он и додао да се Кина томе одлучно противи, да су упутили снажне демарше САД и релевантним странама и да ће предузети неопходне мере да заштитимо законита права и интересе.

Кинеске релевантне институције за сајбер безбедност објавиле су серију извештаја о сајбер нападима америчке владе на Кину и друге земље, подсетио је.

"Америчка влада је ћутала о њима. Позивамо САД да усвоје одговоран приступ у сајбер простору и престану да намештају невине".

image
VV inauguration
banner