Русија

Захарова: НАТО користи Украјину као антируско оруђе

Алијанса и даље представља начин да се пре свега осигурају интереси Сједињених Држава, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: НАТО користи Украјину као антируско оруђеGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

НАТО је Русију учинио метом своје агресивне политике, а Украјину користи само као антируско оруђе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за ТАСС.

Наиме, данас се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског пакта. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је уочи овог датума да војне испоруке из земаља Алијансе у Украјину треба да се врше не на добровољној, већ на обавезној основи.

"То је потврда антируске суштине Алијансе. И друго, потврда да Украјину користе као оруђе. Све те Столтенбергове изјаве су доказ тих теза, о којима већ дуго причамо и које су чланице НАТО-а често одбацивале. НАТО је агресиван блок усмерен против Русије", казала је Захарова.

Она је подсетила на формирање Савета НАТО-Украјина, чији је састанак одржан на састанку Северноатлантског савета на нивоу министара спољних послова, одржаном 3-4. априла у Бриселу.

"Тај форум је једино што је Кијев успео да постигне од својих западних спонзора у замену за уништење сопствене земље у антируском лудилу. Алијанса је желела да нанесе стратешки пораз Русији, али је истовремено уништила Украјину", указала је руска званичница.

Коментаришући споменути састанак у Бриселу, Захарова је напоменула да је, заједно са Столтенбергом, "ту акцију" отворио амерички државни секретар Ентони Блинкен, "тако да нико од такозваних равноправних партнера у Алијанси није имао никакву сумњу у то ко је ту главни".

"То је још један подсетник да агресивни блок, који су англосаксонци створили под изговором конфронтације са СССР-ом, а у суштини са циљем одржавања хегемоније Запада под америчким вођством, наставља да буде инструмент за обезбеђивање интереса пре свега САД, њихове агресивне и деструктивне снаге", закључила је Захарова.

image