Русија

Зашто се НАТО и Кијев плаше руске хиперсоничне крстареће ракете "циркон"?

Са дометом од око 1.500 км (можда чак и већим) и брзином од 9 маха (11.000 км/ч), "циркон" је три пута бржи и има бар дупло већи домет од суперсоничне ракете П-800 "оникс", коју украјинска војска није у стању да обори
Зашто се НАТО и Кијев плаше руске хиперсоничне крстареће ракете "циркон"?www.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Још пре стравичног терористичког напада на "Крокус сити хол" у Москви, способност руске војске да изврши ракетне ударе на великим дометима изазивала је страх код НАТО-а и њихових марионета у Кијеву, наводи се на порталу "БРИКС инфо".

Наоружање као што је хиперсонична крстарећа ракета са надзвучним набојномлазним мотором - 3М22 "циркон", која је уведена у оперативну употребу пре неколико година, се сада модификује како би се лансирала и са копнених платформи, конкретно обалског ракетног комплекса К300П "бастион-п".

Са дометом од око 1.500 км (можда чак и већим) и брзином од 9 маха (11.000 км/ч), "циркон" је три пута бржи и има бар дупло већи домет од суперсоничне ракете П-800 "оникс", које је првобитно користила поменута платформа. Стога ће чешћа употреба "циркона" значајно унапредити већ импресивне способности Русије за дејство ракетама на великим дометима.

Ово је постало приметно у данима након терористичког напада на "Крокус сити хол", јер Оружане снаге Руске Федерације сада лове организаторе - обавештајне службе режима у Кијеву и њихове господаре из НАТО.

Већа брзина и краће време доласка

Имајући у виду огроман домет "циркона", јасно је да ће Русија овом ракетом моћи да гађа било коју локацију на територији Украјине, иако треба нагласити да је "Евроазијски џин" и раније био способан за тако нешто. Међутим, разлика је у томе што са новом ракетом ово може урадити много брже, остављајући непријатељу знатно мање времена да за упозоравање и реакцију.

Такође, "циркон" неће довести до смањења употребе ракетних система као што су "кинжал" и "искандер-м", што се може закључити из скорашњег напада који се догодио 26. марта, а у ком су елиминисани поједини високо рангирани НАТО официри. 

Разлог за то је што "искандер-м" користи ракете које могу носити високо експлозивне бојеве главе тешке до 700 кг, због чега је овај систем погодан за дејство по циљевима у близини линије фронта и тачкама концентрације трупа у позадини. Практично исто важи и за знатно брже ракете система "кинжал", наводи се у тексту на "БРИКС инфо".

Главни проблем ових ракета је што се понекад могу открити употребом НАТО средстава за ИСР (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), посебно оних у ваздуху и свемиру, што официрима украјинске војске и њиховим страним "саветницима" даје таман толико времена да побегну (додуше не много и не увек).

Тако се лансирање "искандера" може открити системима за рано упозоравање, док се средствима за ИСР може уочити размештање и полетање авиона, попут МиГ-31К, наоружаних "кинжалима". Ове информације се потом преносе Кијевском режиму или НАТО особљу на терену.

Са друге стране, откривање "циркона" је много већи проблем, што показују бројке о томе колико времена имају на располагању за евакуацију до удара, и то у најбољем могућем случају, тачније само ако НАТО средства за ИСР уоче ракету одмах након лансирања:

  • Кијев: 3 минута и 20 секунди;
  • Лавов: 5 минута и 20 секунди;
  • Дњепропетровск: 2 минута и 30 секунди;
  • Виница: 3 минута и 40 секунди;
  • Харков: 3 минута и 54 секунде;
  • Одеса: 1 минут.

Замислите да сте официр СБУ, ГУР, или неке од војски унутар НАТО. Стационирани сте у згради, са илузијом да сте безбедни и баш тада руски СВР (Спољна обавештајна служба) или ГРУ (Војна обавештајна служба) сазнају вашу локацију и пренесу информацију јединицама на Криму, које потом лансирају "циркон" на зграду у којој се налазите.

Аутор текста оцењује да постоји могућност, али не и велика вероватноћа, да побегнете на време, поготово узимајући у обзир панику која настаје када се изда упозорење о лансирању.

Поред времена "доласка", главна карактеристика због које је "циркон" доста опаснији по циљеве од великог значаја далеко у позадини је његова знатно мања бојева глава тешка око 300 кг. Употреба "искандера" или "кинжала" са већим и разорнијим бојевим главама, би у таквом случају могла да изазове неприхватљиву штету по цивилну инфраструктуру у околини мете.

Управо то је кључни разлог због ког је вероватније да ће се ова два ракетна система користити против искључиво војних циљева - места концентрације трупа и најважније опреме непријатеља, попут система ПВО и вишецевних ракетних лансера са вођеном муницијом.

Паника у Пентагону

Због описаних карактеристика и све већег распоређивања и употребе "циркона", Русија има више могућности када су у питању удари по центрима одлучивања у Украјини, наводи се у тексту. Ово према мишљењу аутора објашњава панику унутар НАТО и Пентагона, који се сада налазе у дилеми како да обезбеде своје снаге у Украјини.

Он оцењује и да ће се у наредним данима и недељама све чешће појављивати вести о "изненадним смртним случајевима" НАТО официра у разноразним "чудним незгодама", као што је сада случај са пољским бригадним генералом Адамом Марчаком.

Тако ускоро можемо открити да су поједини амерички, пољски или неки други НАТО мајори, пуковници, па чак и генерали "мистериозно" и "под неразјашњеним околностима" погинули током скијања на Алпима, пали из хеликоптера или се угушили кроасанима и врелом кафом док су доручковали.

Упркос свему, режим у Кијеву инсистира да нема разлога за бригу, јер украјинска војска "може да обори било шта". Према скорашњим извештајима Министарства одбране Украјине, оружане снаге су 25. марта "обориле бар две ракете 'циркон' изнад Кијева", наравно употребом "система ПВО америчке производње". 

Претпоставља се да се део о америчком систему односи на "патриот", који је до сада био главни јунак бајки о обарању руских хиперсоничних ракета, али из неког разлога није био у стању да обори бар једну крстарећу ракету Х-22М из седамдесетих година, нити се прославио у пресретању упола споријих "оникса".

image