Русија

Лавров: Украјина је постала отворено терористичка држава, тероришу народ Донбаса већ 10 година

Министар спољних послова Русије каже да ће обавезна помоћ Кијеву бити послата само ако настави да се бори против Русије
Лавров: Украјина је постала отворено терористичка држава, тероришу народ Донбаса већ 10 годинаwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Запад жели да натера све НАТО чланице да прихвате обавезну помоћ Украјини, али само уколико настави да се бори са Руском Федерацијом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на округлом столу о Украјини у Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије.

"Запад жели да претвори добровољну војну помоћ Украјини у обавезну војну помоћ под покровитељством НАТО-а, а то се све дешава са једином намером: да Украјина настави да се бори са Русијом, која је постала отворено терористичка држава. Кијев терорише народ Донбаса већ 10 година", казао је Лавров.

Говорећи о терористичком нападу на "Крокус сити хол", министар спољних послова Русије је рекао да је очигледно да је у том нападу постојао украјински траг.

"У умешаност Украјине у многе терористичке нападе на руску територију, укључујући и 'Крокус сити хол' више нико не сумња", истакао је шеф руске дипломатије. 

Украјина избегава да подноси извештаје УН о људским правима

Лавров је навео да Украјина неће имати шта да пријави УН о питању људских права, јер тако избегавају ту одговорност.

"Донедавно, ниједна земља није бежала од спровођења таквог универзалног периодичног прегледа, али сада је принцип глобалног покривања Кијева дискредитован. Не желе да извештавају о томе како Украјинци поштују људска права, поготово што су се представили као идеални борац против дискриминације, јер знају: немају шта да пријаве", прецизирао је шеф руске дипломатије.

Лавров је подсетио да УН од 2008. године имају глобално праћење спровођења Универзалне декларације о људским правима – универзални периодични преглед у оквиру Савета за људска права.

"Свака држава чланица УН, без изузетка, подлеже инспекцији по принципу ротације", нагласио је министар.

Лавров је нагласио да је, под притиском Запада, Савет за људска права одлучио да дозволи Украјини да 2023. године не извештава о примени Универзалне декларације о људским правима, како је требало, па је извештај одложен за 2027. годину.

Пример из Буче доказује да Кијев може све

Одлука Украјине да не даје имена људи који су наводно жртве догађаја у Бучи доказује попустљивост према кијевском режиму, навео је Лавров.

"Више пута смо, укључујући и мене лично, на седници Савета безбедности УН апеловали да се од режима у Кијеву тражи да нам да барем имена оних људи чија су тела наводно приказана у Бучи. Обраћао сам се и директно генералном секретару УН како би он искористио свој ауторитет и натерао Кијев да доставе такву листу. Нико ништа не ради", указао је. 

Према његовим речима, то је још једна илустрација чињенице да је кијевском режиму све дозвољено, и ту "попустљивост" они активно користе док "удовољавају својим покровитељима".

У дискусији учествују амбасадори из више од 70 земаља земаља Глобалног југа и истока.

image