Русија

Кијевски режим не штеди руске цивиле, од почетка године убијено више од 200 људи

У периоду од 1. јануара до 31. марта рањено је више од 700 руских цивила
Кијевски режим не штеди руске цивиле,  од почетка године убијено више од 200 људи© Elements.envato.com

Од почетка ове године, као последица украјинских напада, на територији Русије погинуо је 201 цивил, изјавио је данас Родион Мирошњик, амбасадор руског Министарства спољних послова за злочине кијевског режима.

Према подацима којима располаже Москва, Украјина је за исти период испалила 22.000 муниције на цивилне објекте. Рањена је 721 особа.

Мирошњик још упозорава да Кијев наставља да користи забрањене противпешадијске мине "лепесток" против градова, који се налазе у близини места у којима се воде борбе. Такође, додаје да украјинске снаге сакривају мине у предмете за свакодневну употребу попут, на пример, играчака или ручне расвете и шире их по градовима у близини зоне СВО.  

"Када притиснете (дугме на ручној лампи), а понекад и само додиром, долази до детонације. Експлозива има сасвим довољно да откине руку, лиши човека вида или да изазове озбиљне повреде, посебно ако доспе у руке детета".

Због свих напада украјинских војника и политичког руководства те земље, Истражни комитет Русије је до сада покренуо 4.500 кривичних поступака, открива Мирошњик. 

Према његовим речима, Москва је утврдила и да постоји директна повезаност између терористичких напада које спроводи украјински режим и ситуације на фронту. Такође, истиче се још једном да Запад отворено игнорише сва кршења међународног хуманитарног права иза којих стоји Кијев. 

image