Русија

Мултиполарни свет, јачање сарадње и посета Путина: О чему су разговарали Лавров и Си?

Министар спољних послова Русије посетио је Пекинг, где се састао са највишим званичницима Кине. Потврђен је највиши ниво односа, потписани су меморандуми, наставља се супростављање Западу

"Треба јачати одбрану на Западу и тражити пријатеље на Истоку", ово су речи чувеног руског кнеза Александра Невског, који је владао у 13. веку. Иако је од тада прошло осам векова, политика Русије се није драстично променила, на шта указује посета министра спољних послова Сергеја Лаврова Кини, као и како је дочекан у Пекингу.

Русија и Кина нису увек имали сјајне односе, али последњих година сарадња Москве и Пекинга је на највишем могућем нивоу, како економски, тако и политички. Обе земље воде своју независну политику, супростављају се притиску и вредностима с Запада, што само јача односе двеју од три велесила на свету.

Мултиполарни свет

Русија је једина земља која се отворено супроставила једнополарном западном свету када је започела Специјалну војну операцију. Од тада су многе земље преиспитале однос према својој националној политици и Колективном западу. Све је то утицало на убрзавање процеса дедоларизације, на развој сопствене привреде, проширење БРИКС-а, добијања на значају ШОС-а и помирењу низа земаља, као што су то учиниле Саудијска Арабија и Иран. 

Кина такође игра велику улогу у формирању новог мултиполарног света. Пекинг има све већи утицај и на растуће економије, али и на развијене земље, пре свега у арапском свету.

"Русија и Кина треба да јачају стратешко партнерство у међународној арени, да делују одговорно у контексту до сада невиђених промена глобалних размера и да имају главну улогу у формирању судбине човечанства", поручио је Си Ђинпинг на састанку који се одржао у Дому народа.

Посебно треба истаћи колико Кина постаје доминантна у Азији и Африци. То примећује и низ земаља које све чешће развијају добре односе са Пекингом. 

"Више пута су наши лидери, председник Путин и председавајући Си Ђинпинг, истицали решеност Русије и Кине да се одупру покушајима да се успори формирање мултиполарног света и давно заостали процеси демократизације и правде који куцају на врата савременог светског поретка. САД и њихови савезници покушавају да зауставе, успоре своју неправедну позицију у међународном систему. Сећамо се како су наши лидери формулисали задатак да стојимо леђа уз леђа, раме уз раме, на путу покушаја успоравања објективног тока историје", рекао је Сергеј Лавров током посете Кини.

Јачање сарадње и посета Путина

Посета Лаврова Кини је само један од корака у унапређењу односа Москве и Пекинга. Током своје посете, први човек руске дипломатије је са својим кинеским колегом потписао план консултација на нивоу Министарства спољних послова за 2024. годину. У скорије време треба очекивати и посету председника Путина. 

"Путовање се може посматрати у контексту припрема за Путинову посету. Ниво односа Русије и Кине је висок. Обавестићемо вас о датумима", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Министарство спољних послова Русије потврдило је да ће руски лидер Владимир Путин ове године посетити Кину, иако још увек нема званичних датума. 

Путин и Си ће свакако имати о чему да разговарају, посебно у вези са економском сарадњом, упркос многобројним антируским санкцијама и притисцима на Кину. У 2023. трговински промет између Русије и Кине порастао је за 26,3 одсто и дошао до цифре од 240,11 милијарди долара. Током прошле године, извоз из Кине у Русију порастао је за 46,9 одсто и износио је око 110,97 милијарди долара. Руски извоз у Кину порастао је за 12,7 одсто у односу на 2022. годину, достигавши 129,13 милијарди долара. Ово су рекордне цифре, али не и коначне. 

Санкције ће, такође, бити једна од тема будућег разговора лидера Русије и Кине, поготово што Пекинг одолева притисцима због сарадње са Москвом.

"Веома детаљно смо разговарали о конкретним економским празнинама које настају као резултат незаконите политике једностраних санкција и које ћемо решавати у оквиру БРИКС-а и ШОС-а", казао је Лавров на заједничкој конференцији са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием.

Потребно је истаћи да се посета Лаврова Кини догодила само дан након доласка у Пекинг министарке финансија Сједињених Америчких Држава Џенет Јелен. Она је на конференцији за новинаре истакла да су САД и даље забринуте због улоге коју неке компаније, укључујући и кинеске, имају у руским војним набавкама и поручила да компаније не треба да пружају материјалну подршку Москви, јер ће у супротном имати озбиљне последице.

"Председник Џозеф Бајден и ја потпуно смо одлучни да учинимо све што је могуће како бисмо зауставили проток робе којом се подржава одбрамбена индустријска Москве и помаже јој у рату против Кијева", казала је Јеленова.

Док Русија и Кина планирају даљи развој и повећање трговинског промета, САД прете Кини у Пекингу, који не жели да слуша лекције Вашингтона и директно говори да односи са Русијом неће бити нарушени и ограничени.

Да ли ће Кина да настави да тргује са САД? Наравно, без обзира на то што је промет у 2023. опао за 11,6 одсто. Да ли ће Кина извући закључке након претњи? Сигурно. Као што је сигурно да ће односи Москве и Пекинга наставити да напредују. 

image
VV inauguration
banner