Русија

Лавров са Ванг Јием: Русија и Кина решиће проблем санкција у оквиру БРИКС-а и ШОС-а (ВИДЕО)

Захваљујући лидерима земаља, односи Москве и Пекинга достигли су ниво без преседана, а поновним избором Владимира Путина за председника, континуитет линије за њихово јачање добио је додатне гаранције, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров са Ванг Јием: Русија и Кина решиће проблем санкција у оквиру БРИКС-а и ШОС-а (ВИДЕО)© Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Русија и Кина намеравају да реше проблем санкција у оквиру БРИКС-а и ШОС-а, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием.

"Веома детаљно смо разговарали о конкретним економским празнинама које настају као резултат незаконите политике једностраних санкција и које ћемо решавати у оквиру БРИКС-а и ШОС-а", казао је Лавров.

Он је истакао да су, захваљујући лидерима земаља, односи Москве и Пекинга достигли ниво без преседана.

"Видимо да су, захваљујући лидерима, руско-кинески односи свеобухватног партнерства и стратешке интеракције достигли невиђени ниво, без икаквог претеривања, а реизбором Владимира Путина, континуитет линије за њихово свеобухватно јачање је добио додатне гаранције", нагласио је Лавров.

Према његовим речима,Русија и Кина договориле су се да започну дијалог о евроазијској безбедности.

Говорећи о нападима Кијева на Запорошку НЕ, Лавров је напоменуо да Русија инсистира на томе да од ИАЕА добије искрене оцене о деловању кијевског режима у вези са нападима на нуклеарку Запорожје.

"Москва је спремна да сарађује са том организацијом, међутим, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси још увек не говори о томе ко тачно гранатира Запорошку НЕ. Поставићемо то питање на посебном састанку Извршног одбора ИАЕА, као и на састанку Савета безбедности УН и тамо ћемо инсистирати да добијемо директне, без икаквих превара, оцене о акцијама украјинског режима", указао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је додао да је Русија пристала на присуство мисије ИАЕА у Запорошкој електрани како би запослени у тој организацији могли да дају објективну процену шта се тамо дешава.

Осим тога, Лавров је навео да ће Русија и Кина наставити сарадњу у борби против тероризма, укључујући и мултилатералне механизме након терористичког напада на "Крокус сити хол".

Ванг Ји: Кина и Русија браниће нови модел међудржавних односа

Шеф кинеске дипломатије је рекао да ће Кина и Русија бранити нови модел међудржавних односа, избегавајући конфронтацију.

"Пекинг и Москва ће се заједнички супротставити хегемонији и деспотизму, као и политици малтретирања од стране појединих држава, и успротивити се хладноратовском менталитету и покушајима изазивања конфронтације", навео је Ванг Ји и изразио спремност за јачање узајамно корисних односа са Русијом. 

Говорећи о акцијама НАТО-а у азијско-пацифичком региону, Ванг Ји је нагласио да Алијанса не би требало да шири своје активности на азијско-пацифички регион. 

"Морамо се придржавати истинског мултилатерализма и супротставити се свим затвореним групама које су укључене у блоковску конфронтацију. То се посебно односи на азијско-пацифички регион, јер све речи и дела која промовишу конфронтацију нису добродошли у том региону и немају будућност", поручио је Ванг Ји.

Додао је да ће власти Кине и Русије заједно радити на сузбијању политике присилног притиска и покушаја подривања глобалних ланаца снабдевања. 

"Супротставићемо се покушајима стварања линија поделе, подривања постојећих веза и обезбеђивања непрекидне производње и ланаца снабдевања. Супротставићемо се хегемонији и политици моћи, монополизацији и промовишући демократизацију међународних односа", напоменуо је.

Шеф кинеске дипломатије је поново у име Кине пренео Русима честитке поводом победе Владимира Путина на председничким изборима у Русији, напоменувши да ће Кина подржати стабилан развој Руске Федерације након Путиновог реизбора.

"Подршка народа је извор напретка у Русији. Мислим да ће под снажним вођством председника Путина руски народ имати светлу будућност. Као пријатељски сусед Русије и свеобухватни стратешки партнер, одлучно ћемо подржати стабилан развој и препород Русије под вођством председника Путина", нагласио је кинески министар.

О украјинској кризи 

Руски министар спољних послова рекао је да су на састанку у Пекингу са шефом кинеске дипломатије о украјинској кризи, стране потврдиле бескорисност међународних састанака о том питању, који не узимају у обзир интересе Москве, већ промовишу "формулу мира" Владимира Зеленског.

"Ми и наши кинески пријатељи јасно истичемо потребу да се узму у обзир легитимна забринутост свих укључених страна, пре свега у области безбедности. У том контексту смо, заједно са кинеским колегама, потврдили да су узалудни било какви међународни догађаји, који не само да не узимају у обзир став Русије, већ га потпуно игноришу, који промовишу апсолутно празан, ултиматум тзв. формулу Зеленског, чиме су потпуно ван сваке реалности", казао је Лавров.

image
VV inauguration
banner